VIDEO | Miting pentru independenţa Scoţiei, la Edinburgh. Oamenii au venit cu îmbrăcaţi în kilturi

Câteva zeci de mii de persoane au participat la un miting pentru independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie, desfăşurat sâmbătă seara pe străzile oraşului Edinburgh, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters, citat de Mediafax.

Conferinţa anuală a Partidului Naţional Scoţian (SNP), care susţine secesiunea faţă de Marea Britanie, urmează să înceapă duminică.

Un jurnalist Reuters prezent la eveniment a declarat că au fost câteva zeci de mii de participanţi. De asemenea, au fost şi câţiva contraprotestatari care au fluturat steaguri britanice.

Scoţienii au votat la referendumul Brexit din 2016 pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru părăsirea Blocului comunitar. Relaţiile între Guvernul britanic de la Londra şi executivul regional de la Edinburgh au devenit tot mai tensionate după declanşarea procesului de Brexit.

La referendumul privind independenţa Scoţiei, care a avut loc în anul 2014, alegătorii din regiune au respins separarea de Marea Britanie, însă sondajele recente de opinie indică o intensificare a sprijinului pentru independenţă în condiţiile nemulţumirilor legate de Brexit.

Vezi şi

Iran racheta Shabab Ali Khamenei

ANALIZĂ Financial Times | Opţiunile SUA în conflictul cu Iranul: raiduri aeriene, atacuri cibernetice, sancţiuni economice

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu este interesat de repetarea intervenţiei militare din Irak în criza …