Acord CDU-CSU privind imigrația. Austria, gata să ia măsuri pentru protecţia frontierelor

Austria a anunţat marţi că este pregătită să ia măsuri pentru a proteja frontierele sale după ce două partide din coaliţia guvernamentală din Germania au ajuns la un compromis ce prevede introducerea de restricţii în legătura cu primirea imigranţilor, informează agenţia de ştiri Reuters, citată de Mediafax.

Compromisul între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială (CSU) privind imigraţia, prevede înfiinţarea de centre de tranzit în Germania unde imigranţii care au solicitat azil în alte state UE ar urma să fie reţinuţi până când Berlinul reuşeşte să negocieze retrimiterea lor în ţările unde au fost iniţial înregistraţi.

„În cazul în care acest acord devine poziţia Guvernului german, vom considera că ne determină să luăm măsuri pentru a preveni consecinţele negative pentru Austria şi populaţia sa”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz, potrivit unui comunicat emis de Guvernul de la Viena.

„Astfel, guvernul (Austriei) este pregătit în mod particular să ia măsuri pentru protejarea frontierelor noastre sudice”, cu Italia şi Slovenia, se mai afirmă în comunicatul semnat de Kurz, vicecancelarul Heinz-Christian Strache şi ministrul de Interne, Herbert Kickl.

Oficial european: Comisia Europeană analizează înţelegerea între CDU şi CSU privind imigraţia

Comisia Europeană analizează înţelegerea partidelor germane de guvernare privind imigranţii, a informat marţi un oficial al Uniunii Europene, după ce partidul cancelarului Angela Merkel a reuşit să ajungă la un compromis cu Uniunea Creştin-Socială (CSU), relatează site-ul agenţiei Reuters.

Întrebat dacă înţelegerea germană, ce prevede crearea de centre de tranzit pentru imigranţi, la frontiera între Germania şi Austria, este în conformitate cu legile Uniunii, oficialul a declarat că Executivul UE analizează compromisul.

Oficialul a mai adăugat că legislaţia UE privind procedurile pentru acordarea azilului ar putea permite crearea unor „zone de tranzit” pe teritoriul statelor membre.

Liderii celor trei partide din coaliţia guvernamentală urmează să se întrunească marţi, în jurul orei locale 18 (ora României, 19).

Vezi şi

Preşedintele Iranului respinge ideea unui dialog cu SUA şi face apel la „rezistenţă”

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că preferă diplomaţia, însă situaţia prezentă nu este …