Franţa vrea să reintroducă serviciul naţional pentru adolescenţii de 16 ani

Guvernul francez a prezentat un proiect, bazat pe o idee din campania electorală a lui Emmanuel Macron, conform căruia va fi reintrodus serviciul naţional, pentru copiii de 16 ani, relatează BBC, citat de Mediafax.

Proiectul prezentat de Guvern poartă numele de Serviciu Naţional Universal. Bazat pe o idee prezentată în timpul campaniei electorale a lui Emmanuel Macron, proiectul are ca scop promovarea spiritului civic şi a unităţii naţionale în rândul tinerilor francezi.

Bugetul alocat pentru proiect este estimat la aproximativ 1,6 miliarde de euro pe an, cu o investiţie iniţială de 1,75 miliarde de euro.

Consultările în ceea ce priveşte proiectul vor începe curând, cu posibilitatea să fie pus în aplicare de anul viitor.

Serviciul naţional va fi dedicat adolescenţilor în vârstă de 16 ani, atât fete cât şi băieţi şi va fi alcătuit din două părţi. Prima fază a serviciului va dura o lună şi va consta într-o instruire bazată pe cultură civică, despre care guvernul spune că „le va permite tinerilor să dezvolte noi relaţii şi să îşi conştientizeze rolul în societate”. De asemenea, aceasta va include şi o pregătire militară tradiţională alături de poliţişti, militari sau pompieri. În prima fază ar putea fi incluse şi colaborarea cu asociaţii caritabile.

A doua fază a proiectului este un stagiu de voluntariat, cu durată cuprinsă între trei luni şi un an, în care tinerii vor fi încurajaţi să îşi desfăşoare activitatea într-o domeniu legat de apărare şi securitate. De asemenea, copiii vor putea opta şi pentru voluntariat în alte domenii precum protecţia mediului sau asistenţă socială.

Proiectul prezentat de Guvern este totuşi diferit faţă de cel propus iniţial de Emmanuel Macron. Prima dată când şi-a prezentat ideea, în anul 2017, preşedintele îşi dorea un serviciu militar în miniatură şi se referea la „o experienţă directă şi reală a vieţii de militar” pentru cel puţin o lună, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani.

Modificarea adusă de Guvern ideii preşedintelui Emmanuel Macron este bazată probabil pe îngrijorarea că proiectul ar fi costat prea mult şi ar fi supra-aglomerat forţele armate ale ţării.

Vezi şi

Preşedintele Iranului respinge ideea unui dialog cu SUA şi face apel la „rezistenţă”

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că preferă diplomaţia, însă situaţia prezentă nu este …