Aproape 3 milioane de pasageri. „Nu mai bine creăm un terminal nou la Cluj?”

Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură (API), Ionuț Ciurea, a lansat un apel către autorităţile locale din Cluj, de a se concentra pe proiecte de infrastructură viabile, precum un nou terminal la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”.

“Este mult mai ușor să iei avionul de la Cluj la Budapesta. Facem niște calcule: cam cât ar fi o legătură între cele două orașe și ajungem la concluzia că trenul e la mare bătălie cu aviația mai ales pentru pentru companii, dar și pentru călător. Nu are rost să dau același preț pe tren, ba poate mai mult, ca să fac mai mult timp până la Budapesta decât cu avionul”, a declarat recent, la Realitatea FM Cluj, directorul executiv al API, referindu-se la proiectul unui tren de mare viteză Cluj-Budapesta.

„Nu mai bine creăm un terminal nou la Cluj, de ce să nu mai facem o asemenea clădire, un T2? Mă crucesc și acum la zilele de tristă amintire de la Băneasa, unde stăteam înghesuiți ca oile, de nu puteam să respirăm. În prezent, aeroportul de la Cluj este subdimensionat rău de tot față de traficul pe care îl generează. Acesta trebuie să aibă noi platforme pentru parcarea avioanelor și un terminal nou. De ce să nu facem un nou studiu de fezabilitate pentru un alt terminal?”, s-a întrebat Ionuţ Ciurea.

Ciceo: „Avem nevoie de un terminal nou”

David Ciceo / foto airportcluj.ro

„Cel mai important pentru Aeroportul Cluj este planul de dezvoltare pentru 7 milioane de pasageri. Noi considerăm că în 2032 vom atinge 7 milioane. Am finalizat în 2017 extinderea parcării pentru aeronave cu trei locuri de parcare, aproximativ 20.000 de metri pătraţi. Deja construim încă 3 locuri de parcare aeronave. Anul acesta vom începe o cale de rulare cu pista şi avem nevoie de un terminal nou. Cea mai importantă pentru dezvoltarea aeroportului este extinderea pistei. Pentru asta sperăm şi o să solicităm sprijin de la autorităţile locale şi naţionale pentru finalizarea devierii râului Someş”, afirma la începutul anului David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj.

„Am finalizat anul 2017 cu 2,69 milioane de pasageri. Am avut o creştere de aproape 50% anul trecut. Ne bucurăm că a crescut foarte mult şi componenta de trafic turistic. (…) În ce priveşte traficul, avem creştere importantă şi la numărul de mişcări, 32%, avem o creştere importantă şi la marfă, 39%, 22% creştere pentru charterele turistice. Considerăm că încă avem potenţial pentru că deservim întreaga Transilvanie, deşi competiţia este tot mai mare. Avem o competiţie foarte mare. Numărul de pasageri pe charterele turistice a crescut permanent. O să sprijinim în continuare noile destinaţii care vor fi, o să le mediatizăm tot mai mult, astfel încât să ne adresăm tot mai mult şi judeţelor învecinate”, a afirmat David Ciceo într-o conferinţă de presă.

Vezi şi

Aeroportul Cluj, succes în instanţă. Ratele creditului CEC de 45 de milioane de lei, suspendate 9 luni

Tribunalul Comercial Cluj a dat câștig de cauză Aeroportului Cluj-Napoca și a obligat CEC Bank …

loading...