Terminalul de plecări de pe Aeroportul Cluj va fi extins. investiție de 365 milioane lei

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță demararea lucrărilor de execuție pentru extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de Nord.

Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3 și vor fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf. În noua configurație, terminalul plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.

“În condițiile evoluției traficului aerian înregistrat în ultima perioadă, investițiile care se fac la Aeroportul Internațional Cluj vor asigura noi facilități pentru pasageri. Este foarte important că acest proiect, extinderea terminalului de pasageri, se va realiza din fonduri nerambursabile, vorbim de o finanțare de aproximativ 130 de milioane de lei de la Uniunea Europeană și aproape 20 de milioane de la Bugetul Național. Atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea aeroportului este prioritară pentru noi. Felicit echipa de management și întregul colectiv pentru rezultatele obținute în implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene”, a declarat Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj: “Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare a pasagerilor și a bagajelor și va contribui la reducerea timpului pentru efectuarea formalităților de check-in, a controlului de securitate și a controlului documentelor la frontieră. Este un proiect foarte important, având în vedere că în anul 2023 vom depăși 3 milioane de pasageri și estimăm creșteri ale traficului de pasageri și pentru anii următori. De la începutul anului, pe Aeroportul Internațional Cluj am înregistrat aproximativ 1,3 milioane de pasageri cu 11% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019 și cu aproximativ 47% mai mult decât anul trecut ”.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare a proiectului este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei, iar 19.824.066,83 lei sunt asigurați de la Bugetul de Stat.

Pentru proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” – cod SMIS 2014+ 155602, perioada de implementare este de luni 24 luni, respectiv între data 01.01.2022 și 31.12.2023.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Vezi și

România a rămas, și în februarie, țara din UE cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, …