Donald Trump / foto Hepta

SONDAJ | Trump, o problemă mai mare decât Rusia, Coreea de Nord sau Turcia pentru germani

Germanii sunt de părere că preşedintele american Donald Trump reprezintă o problemă mai serioasă pentru politica externă a Berlinului decât liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia ori Turcia, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Fundaţia Koerber, informează agenţia Reuters, preluată de Mediafax.

În fruntea listei privind provocările la adresa politicii externe a Berlinului s-au clasat refugiaţii, cu 26% din respondenţi declarându-se îngrijoraţi în legătură cu capacitatea Germaniei de a face faţă fluxului de azilanţi.

Relaţiile dintre Administraţia SUA, condusă de Donald Trump, şi Germania au ocupat locul al doilea în topul preocupărilor, cu 19% dintre respondenţi fiind de părere că acestea reprezintă o provocare majoră, în timp ce relaţiile cu Turcia au fost indicate de 17% din participanţii la sondaj, criza nord-coreeană de 10%, iar relaţiile cu Rusia de 8%.

De la preluarea puterii, Donald Trump a îngrijorat opinia publică din Germania prin retragerea SUA din Pactul climatic de la Paris, refuzul de a certifica acordul nuclear cu Iranul, criticarea surplusului comercial german şi cererile de sporire a contribuţiilor financiare către NATO.

Sondajul a fost realizat în cursul lunii octombrie pe un eşantion de 1.005 cetăţeni germani cu drept de vot.

De altfel, 56% dintre germani sunt de părere că relaţiile Berlinului cu Washingtonul sunt proaste sau foarte proaste.

În contextul crizei în relaţiile cu SUA, cancelarul german Angela Merkel a îndemnat Europa să-şi ia soarta în propriile mâni.

Totuşi, în pofida îndemnului lui Merkel, sondajul a arătat că populaţia germană este sceptică în ceea ce priveşte posibilitatea ca Berlinul să adopte un rol mai activ în plan internaţional, cu 52% din respondenţi fiind de părere că Germania ar trebui să-şi continue politica postbelică reţinută.

Acest lucru ar putea reflecta faptul că nici Merkel, dar nici principalii săi contracandidaţi în campania electorală din luna septembrie nu au vorbit prea mult despre modul în care Germania ar trebui să răspundă la provocările generate de acţiunile perturbatoare ale Administraţiei Trump şi la tulburările provocate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Norbert Roettgen, membru al partidului conservator al lui Merkel şi şeful comisiei pentru Afaceri externe din Bundestag, a denunţat o lipsă de „deplorabilă” de conducere în educarea germanilor privind necesitatea de a investi mai mult în apărarea şi securitatea proprie.

Vezi şi

Theresa May şi-a anunţat în lacrimi demisia: „Regret foarte mult că nu am reuşit să realizez Brexit”

Theresa May a anunţat, vineri dimineaţă, că va demisiona din funcţiile de lider al Partidului …