Coreea de Nord şi Rusia, principalele teme ale reuniunii NATO de la Bruxelles

Coreea de Nord şi Rusia vor fi principalele subiecte ale reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor NATO, care va începe marţi, la Bruxelles, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa, citat de Mediafax.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat luni că NATO şi comunitatea internaţională trebuie „să pună presiune maximă” pe regimul de la Phenian, întrucât criza din Peninsula Coreea riscă să degenereze într-un război care ar avea consecinţe „catastrofale”.

În ceea ce priveşte Rusia, statele NATO ar urma să discute despre o dublă strategie, de descurajare şi diplomatică, în condiţiile în care conflictul îngheţat din estul Ucrainei a rămas neschimbat.

Discuţiile vor aborda şi subiectul cooperării între NATO şi Uniunea Europeană, dar şi despre posibila lărgire a alianţei prin aderarea Macedoniei, Georgiei şi Bosniei-Herţegovina.

Aceasta ar putea fi ultima reuniune NATO pentru secretarul american de Stat, Rex Tillerson, în contextul speculaţiilor privind o posibilă demitere a sa.

Potrivit presei americane, Tillerson ar urma să fie înlocuit de directorul CIA, Mike Pompeo, în următoarele săptămâni.

Înainte de reuniunea NATO, Tillerson va participa la un prânz informal cu omologii săi din statele membre UE.

Vezi și

Scenariu de război: NATO va desfăşura 300.000 de oameni pe flancul său estic pentru a preveni un atac rusesc din direcţia Belarus şi Kaliningrad

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, …