Pică sau nu Guvernul? | Ultimele calcule din taberele lui Dragnea şi Grindeanu

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului. Calculele sunt făcute de ambele părţi şi amândouă lasă impresia că deţin cifra corectă. Şi totuşi, va pica sau nu Cabinetul Grindeanu?

 

„Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf şi îndesat o majoritate necesară ca moţiunea să treacă. (…) Am făcut şi socoteala inversă. Ştim şi care sunt care sunt cei care vor vota împotriva moţiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă”, a venit răspunsul, cu o zi înainte de vot, din partea lui Călin Popescu Tăriceanu, relatează Mediafax.

Cei care puteau să joace un rol decisiv, aleşii UDMR, nu vor fi în sală la votul moţiunii. Toate negocierile au picat odată cu retragerea proiectelor din dezbatere, în cursul zilei de marţi.

Rând pe rând, proiecte ce vizau comunitatea maghiară prin alocarea de fonduri, numirea zilei de 15 martie drept Ziua Comunităţii Maghiare sau pragul necesar pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice au fost retrase din dezbatere. Iar odată cu ele a plecat şi posibila susţinere din partea UDMR.

Rămaşi fără UDMR-işti şi cu ameninţarea că tabăra Grindeanu va atrage de partea sa parlamentari PSD, social democraţii păreau că sunt la limită în ceea ce priveşte majoritatea. Liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, spune însă că „niciodată nu am avut calculele făcute şi cu UDMR”.

Ceea ce înseamnă că de joi PSD poate forma un nou Guvern.

Potrivit unor surse, există deja o listă a PSD cu cine va face parte din viitorul Executiv, iar în locul lui Sorin Grindeanu ar ajunge prim vice-guvernatorul BNR, Florin Georgescu. Printre cei care rămân pe funcţiile lor sunt: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb.

Şi Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale. La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare. Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.

În momentul de faţă, puterea are o majoritate care depăşeşte cu 14 aleşi numărul necesar de voturi, 233, pentru ca moţiunea să treacă. Întrebat care este numărul disidenţilor din coaliţie, preşedintele Senatului a spus marţi că în jur de 16-17. Ar rămâne însă discuţiile cu aleşi din alte formaţiuni, despre care nu se ştie nimic sigur, dar care vor putea fi văzute la vot.

Victor Ponta, secretar general al Guvernului de la începerea crizei, susţine că nu sunt chiar atâţia, doar vreo 13, dar suficient cât să nu treacă moţiunea de cenzură, bazându-se probabil şi pe absenţe sau alte negocieri.

„Eu sunt convins că 13 voturi, cu siguranţă, nu vor fi. Ceea ce e foarte urât, ceea ce ilegal, ceea ce doreşte în PSD – nu poţi dă-ţi dai jos propriul guvern negociind la bucată. Nu ştiu să se negocieze la bucată, dar sper să nu se negocieze la bucată, că e oribil. Dar mai sunt 19 ore în care poate să fie găsită o soluţie”, a declarat Victor Ponta.

Şi tabăra Grindeanu pare sigură pe victorie, în condiţiile în care şedinţa de Guvern programată pentru marţi a fost amânată după moţiune, în ziua de joi.

Moţiunea de cenzură nu va fi votată în mod sigur de cinci parlamentari PSD de Timiş:

  • deputatul Alfred Simonis
  • deputatul Bianca Gavriliţă
  • senatorul Eugen Dogariu
  • senatorul Adrian Diaconu
  • deputat Adrian Pau

Judeţul Caraş-Severin este reprezentat de trei deputaţi şi un senator PSD. Deputatul Ioan Mocioală, preşedintele PSD Caraş-Severin, nu a putut fi contactat, iar senatorul Ionuţ Chisăliţă, deputatul Luminiţa Jivan şi deputatul Ion Spânu au precizat doar că vor fi prezenţi în sală miercuri, fără a spune cum vor vota.

Din Iaşi se află, în Parlamentul României, nouă aleşi. Lor le-a cerut Mihai Chirica, suspendat din partid, să nu uite de promisiunea făcută în campania electorală şi că, dacă că Guvernul va pica, tot în Iaşi se vor întoarce. Filiala judeţeană, prin vocea liderului Maricel Popa, a anunţat că aleşii din Iaşi vor vota moţiunea de cenzură. Se pare însă că fostul lider a avut un cuvânt greu de spus.

„PSD nu are dreptul sa îl lase pe preşedintele Iohannis să ducă tara din nou spre un guvern de tehnocraţi, cel mai dezastruos din ultimii 30 de ani! Votul meu se duce spre continuarea programului de guvernare aşa cum a fost el propus şi votat. În democraţie nimeni nu are dreptul sa se tina cu dinţii de o funcţie, indiferent care este aceasta! PSD a suferit prea mult pana acum din cauza orgoliilor, guvernarea suferă din cauza orgoliilor”, a declarat Silviu Macovei, parlamentar PSD Iaşi.

Alţi doi aleşi sunt plecaţi din ţară şi nu au participat nici la discuţiile dintre parlamentarii din Iaşi de duminică seara. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu şi Vasile Câta. Rămân cinci parlamenari PSD care nu au anunţat cum vor vota.

Tot pe lista favorabilă lui Grindeanu se află deputatul Victor Ponta. Un alt nume vehiculat este cel al lui Daniel Constantin, exclus recent din ALDE şi care a fost văzut duminică dimineaţa la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Sorin Grindeanu.

Alături de el ar putea veni şi alţi apropiaţi:

  • Damian Florea (demisionar din ALDE)
  • Eugen Durbaca (demisionar din ALDE)
  • Mircea Banias (demisionar din ALDE)
  • Sorin Câmpeanu (demisionar din ALDE)

Pe lista lui Grindeanu ar mai fi Alin Văcaru, parlamentar trimis în Legislativ de PSD Gorj. Acesta nu a semnat moţiunea de cenzură. Un alt nume vehiculat este cel al lui Şerban Nicolae, care a făcut un apel la colegii săi să poarte un dialog şi să nu mai caute duşmani în partid.

Eugen Teodorovici apare şi în tabăra lui Grindeanu, având în vedere apropierea de Victor Ponta. Pe acelaşi motiv ar mai fi Rovana Plumb, al cărei nume apare în ambele tabere.

UDMR, PMP şi USR au anuţat că nu vor fi în sală la votul pe moţiunea de cenzură, în timp ce aleşii PNL vor sta în bănci, dar nu vor vota.

Vezi și

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Naţională, acuzat de legături cu Kremlinul. Cum au reacționat oamenii lui Marine Le Pen

Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii …