Raluca Turcan: Ministrul Educației a transformat examenele de titularizare și definitivat într-o adevărată LOTERIE. Din păcate, biletul necâștigător a fost extras de copiii noștri

Îl somez pe Ministrul Educației să prezinte public măsurile pentru creșterea calității profesionale a corpului de dascăli.

După încă un an de experimente pe viitorul copiilor noștri, Ministerul a obținut o nouă confirmare: doar unul din trei profesori îndeplinește criteriile de specialitate și psihopedagogie pentru contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Această statistică ne arată două lucruri:

1. candidații nu sunt pregătiți teoretic și nici practic pentru o carieră didactică și

2. tinerii brilianți, absolvenți de studii superioare sau pedagogice, nu sunt motivați să profeseze în sistemul de învățământ.

PNL a propus constant soluții pentru a atrage profesori cu vocație la catedră:

1. Salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu pe economie, iar creșterea salarială să fie logaritmică. În acest fel, opțiunea pentru sistemul de educație să fie voința și nu alternativa la nereușita absolvenților de studii superioare în alt domeniu.

2. Masteratul didactic și specializarea profesională și psiho-pedagogică a celor care doresc să urmeze meseria de profesor să fie instrumente reale și nu doar scriptice.

Până în acest moment, PSD a blocat complet masteratul didactic. Fără un sistem de pregătire temeinică a viitorilor profesori nu vom avea un sistem de învățământ de calitate.

Rezultatele de la examenele de definitivat și titularizare relevă şi un alt aspect: desconsiderarea statutului de cadru didactic. Fără salarii decente și corelate cu progresul școlar al elevilor, cu calitatea actului didactic și cu performanța fiecărui cadru didactic, școala românească va fi blocată în secolul trecut.

Unica preocupare pentru educaţie a guvernului PSD a fost să-și plaseze pe funcții de management școlar clientela de partid. Iar prin nepăsarea afișată față de adevăratele probleme ale educației nu face altceva decât să condamne generațiile viitoare la lipsă de performanță și neadaptare la piața muncii.

Vezi și

„Statul paralel” din SUA îl cam deranjează pe alesul Trump. Așteptăm replica bosumflată a Congresului și schimbarea legilor justiției. Sau nu?

de Valentin Naumescu Puncte cheie: Una din marile virtuți ale democrației americane este că a …