IMAGINI SPECTACULOASE – Vulcanul Fuego din Guatemala, cea mai violentă erupţie din ultimii 40 de ani. Zeci de morți și sute de răniți

Cel puţin 25 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite, duminică, după erupţia vulcanul Fuego din Guatemala, cea mai violentă din ultimii 40 de ani, anunţă oficialii locali, care au confirmat că printre victime sunt mai mulţi copii, relatează Mediafax.

Vulcanul, situat la aproximativ 40 Km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a revărsat o cantitate uriaşă de lavă şi cenuşă, aruncând în aer bolovani de mari dimensiuni. Potrivit experţilor, această erupţie este cea mai mare din 1974, potrivit BBC. 

Agenţia Naţională pentru Managementul Dezastrelor (Conred) a anunţat că un râu de lavă a lovit satul El Rodeo şi a distrus totul în cale, în case fiind surprinşi oameni care au ars de vii.

În Capitala Guatemalei, aeroportul La Aurora a fost închis din cauza cenuşii.

Jimmy Morales, preşedintele Guatemalei, a declarat stare de urgenţă în regiunea afectată, autorităţile avertizând că erupţia rămâne în continuare un pericol şi ar putea provoca fluxuri piroclastice şi alunecări de teren. Cele mai afectate regiuni sunt Chimaltenango, Escuintla şi Sacatepequez.

„Ar putea fi devastate cel puţin trei regiuni”, a anunţat Jimmy Morales

Şeful Conred, Sergio Cabanas, a declarat, pentru posturile de radio locale, că un râu de lavă şi-a schimbat cursul spre El Rodeo.

„Un râu de lavă a ieşit din matcă şi a afectat satul El Rodeo. Sunt răniţi, oameni arşi şi morţi. Din păcate, El Rodeo a fost îngropat şi nu am reuşit să ajungem în satul La Libertad din cauza lavei. Poate că există şi acolo persoane care au murit”, a mai spus oficialul.

Decese au mai fost confirmate şi în localităţile Alotenango şi San Miguel los Lotes.

Aproximativ 3100 de persoane au fost evacuate şi, potrivit Guvernului, 1,7 de persoane au fost afectate de erupţia vulcanului Fuego.

Armata din Guatemala este implicată în operaţiunile de salvare, pentru crearea de adăposturi temporare şi curăţarea cenuşii vulcanice de pe pista aeroportului La Aurora.

Potrivit martorilor supravieţuitori, mulţi oameni au murit după ce au fost surprinşi pe câmp, rămânând îngropaţi în cenuşă, iar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Guvernul din Guatemala a sfătuit populaţia să poarte măşti, pentru a se proteja de cenuşa vulcanică.

Vezi și

A fost arestat „Buddha Boy”, guru celebru pentru că stea nemişcat fără a avea nevoie de apă, mâncare sau de somn

Ram Bahadur Bomjon, un lider spiritual nepalez care a devenit bogat şi faimos după luni …