ÎNSPĂIMÂNTĂTOR | Ce se întâmplă cu corpul tău la câteva minute după ce te-ai apucat de fumat

Primul fum de tutun inhalat de un fumător provoacă în câteva minute leziuni la nivel genetic ce induc riscuri de cancer, arată un studiu al unor oameni de știință americani, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Efectul este atât de rapid încât este echivalent cu injecția directă a substanței în sânge”, explică oamenii de știință în concluzii ce constituie, consideră ei, un „avertisment sever” pentru fumători.

Studiul publicat în revista Chemical Research in Toxicology examinează modul în care substanțele conținute în tutun provoacă leziuni la nivelul ADN-ului la om. El se bazează pe 12 fumători voluntari, la care cercetătorii au observat urma de produse toxice conținute în tutun denumite hidrocarburi aromatice policiclice, HAP. Oamenii de ştiinţă au fost interesați mai ales de acțiunea în sânge a uneia dintre aceste substanțe, fenantrena, ce se găsește în fumul de țigară, și au constatat că ea ar forma o substanță toxică ce „provoacă mutații care pot da naștere unui cancer”, potrivit studiului.

„Fumătorii ating nivelul maxim de substanță într-un interval de timp ce i-a surprins chiar și pe cercetători: numai 15-30 de minute după ce voluntarii au terminat țigările lor”, notează studiul.

Cancerul pulmonar este cel mai mortal dintre tipurile de cancer și cu cea mai rapidă creștere în lume, cu peste 12 milioane de noi cazuri diagnosticate în fiecare an și cu aproape 8 milioane de oameni care mor. Aproximativ 90 la sută din decesele de cancer pulmonar sunt legate de țigări.

Vezi şi

A intrat în figoare decizia care interzice fumatul în cafenelele şi restaurantele din Austria

Fumătorii din Austria nu-şi mai pot aprinde o ţigară în cafenelele şi restaurantele din ţară, …