Foto: depositphotos.com

Ucraina anunță că forțele sale au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut

Forţele Kievului au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, a anunţat vineri adjuncta ministrului ucrainean al apărării, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Inamicul a suferit pierderi importante de vieţi omeneşti. Forţele noastre de apărare au avansat doi kilometri lângă Bahmut”, a afirmat Ganna Maliar într-un comunicat postat pe reţelele sociale. „Nu am pierdut nicio poziţie în Bahmut săptămâna aceasta”, a adăugat ea.

Aceste declaraţii intervin după ce un alt înalt responsabil militar ucrainean a declarat miercuri că forţele ruse s-au retras din unele zone din apropierea oraşului Bahmut, în urma unor contraatacuri ale forţelor Kievului.

Însă Rusia a negat joi seara orice străpungere a apărării sale de către forţele ucrainene. „Declaraţiile difuzate de canale Telegram individuale cu privire la ‘străpungeri ale apărării’ ce ar fi avut loc în diverse zone de pe linia de contact nu corespund realităţii”, a afirmat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Cu toate acestea, ministerul rus nu a menţionat informaţiile despre o retragere a trupelor ruse de lângă Bahmut, limitându-se să indice că „detaşamentele de asalt continuă să elibereze partea de vest” a oraşului, unde sunt situate ultimele poziţii ucrainene din zonă. „Situaţia generală din zona operaţiunii militare speciale este sub control”, a dat asigurări ministerul rus.

Grupul paramilitar rus Wagner, care conduce asaltul terestru al Rusiei împotriva Bahmut, s-a plâns recent ce penurii de muniţii şi a ameninţat că se va retrage dacă nu va primi mai mult sprijin din partea Moscovei.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a anunţat vineri, într-o analiză, că forţele Kievului „au străpuns probabil unele linii ruse în timpul unor contraatacuri lângă Bahmut”.

Bătălia pentru Bahmut, oraş care înainte avea circa 70.000 de locuitori şi care în prezent este devastat şi controlat în proporţie de aproximativ 80% de forţele ruse, este cea mai lungă şi mai sângeroasă de la declanşarea invaziei ruse lansate în februarie 2022.

Vezi și

Andreea Mantea a fost filmată plângând la geam

Andreea Mantea și fiul ei, David, au izbucnit în lacrimi la TV. Totul a pornit …