Ce înseamnă aliment „sănătos”. Reguli pentru etichetarea produselor

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a anunţat noi reguli pentru etichetele nutriţionale care pot fi aplicate pe partea din faţă a pachetelor de alimente pentru a indica faptul că acestea sunt „sănătoase”.

Conform propunerii, producătorii îşi pot eticheta produsele ca fiind „sănătoase” dacă acestea conţin o cantitate semnificativă de alimente din cel puţin una dintre grupele sau subgrupele de alimente, cum ar fi fructele, legumele sau lactatele, recomandate de orientările dietetice.

De asemenea, aceştia trebuie să respecte limite specifice pentru anumiţi nutrienţi, cum ar fi grăsimile saturate, sodiul şi zaharurile adăugate.

Etichetele au scopul de a ajuta consumatorii să înţeleagă mai uşor informaţiile nutriţionale şi să facă alegeri mai bune la magazinul alimentar. Regula propusă ar alinia definiţia menţiunii „sănătos” cu ştiinţa nutriţională actuală, cu eticheta actualizată a informaţiilor nutriţionale şi cu actualele Orientări dietetice pentru americani, a declarat Administraţia pentru Alimente şi Medicamente.

De asemenea, agenţia elaborează un simbol pe care companiile îl pot folosi în mod voluntar pentru a eticheta produsele alimentare care îndeplinesc orientările federale pentru termenul „sănătos”, potrivit WashingtonPost, citat de Mediafax.

Anunţul vine înaintea Conferinţei de miercuri de la Casa Albă privind foametea, nutriţia şi sănătatea. Conferinţa este prima de acest gen din 1969, când un summit găzduit de administraţia preşedintelui Richard M. Nixon a dus la extinderea majoră a bonurilor de masă, a prânzurilor şcolare şi a altor programe care au fost creditate ca fiind cele care au redus foametea la nivel naţional şi au oferit o plasă de siguranţă critică în timpul pandemiei.

Odată finalizat, noul sistem al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente va „comunica rapid şi uşor informaţiile nutriţionale” prin intermediul unor instrumente cum ar fi „clasificarea prin stele sau scheme de semafor pentru a promova accesul echitabil la informaţii nutriţionale şi la alegeri mai sănătoase”, a declarat Casa Albă într-un comunicat în această săptămână. Sistemul „poate, de asemenea, să determine industria să îşi reformuleze produsele pentru a fi mai sănătoase”, a precizat aceasta.

Vezi și

„Neam prost!” Mihai Morar, supărat pe atitudinea lui Culiță Sterp, după gravul accident provocat la Cluj

Faptul că manelistul Culiță Sterp a provocat un accident rutier grav la Cluj nu mai …