Bacalaureat 2022. Subiectele la Limba şi literatura română

Elevii care au susţinut luni proba scrisă la Limba română au avut de rezolvat varianta 6. Diferenţa între profilurile Real şi Umanist a fost la al treilea subiect de examen.

Absolvenţii de liceu au susţinut luni, 20 iunie, proba scrisă la Limba şi literatura română. Proba a început la ora 9:00. Accesul în sală al candidaţilor a fost permis până la ora 8:30.

La Bacalaureat 2022, subiectele la Limba şi Literatura Română au constat, pentru Real, într-un text la prima vedere al lui Nicolae Iorga, ”Doamna Elena Cuza”. Apoi, La subiectul I.B., absolvenţii de liceu au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, făcând referire la ideile din fragmentul extras din textul lui Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală, potrivit Mediafax.

Al doilea subiect li s-a cerut o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu, „Întunecare”.

La al treilea subiect, candidaţii au avut de compus un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate la clasă.

Pentru Uman, primele două subiecte au fost identitice cu cele de la Real. La subiectul al treilea, în schimb, elevilor li s-a cerut să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

După proba scrisă de Limba română de la Bacalaureat 2022, marţi, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie), iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.

Vezi și

Andreea Mantea a fost filmată plângând la geam

Andreea Mantea și fiul ei, David, au izbucnit în lacrimi la TV. Totul a pornit …