Foto: AP

Român diagnosticat cu hantavirus. Bărbatul, internat în stare gravă. Cât de periculos este hantavirusul

Un bărbat din Târgu Mureş a fost infectat cu hantavirus şi se află în stare gravă, în Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi, anunță Mediafax. Hantavirus este un virus extrem de periculos, dar rar, care se transmite de la şobolanii de pădure la om. Există două tipuri: un tip de hantavirus, cu circulaţie în America, care dă afectare pulmonară severă iar altul, cu circulaţie în Europa şi Asia, care dă afectare renală (febra hemoragică cu sindrom renal).

Cazul bărbatului infectat cu hantavirus este unul foarte grav, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Ionuţ Nistor. Acesta a declarat că pacientul, în vârstă de 72 de ani, a fost internat la Spitalul Parhon din Iaşi, prin transfer de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Târgu Neamţ.

Acesta s-a prezentat acum două săptămâni la spital cu stare generală foarte gravă, febră, probleme de respiraţie, stări de greaţă, vărsături, probleme ale rinichilor, hemoragie la nivelul tractului urinar, declară specialistul.

„Au fost suspicionate mai multe afecţiuni. Din păcate, a fost confirmată infecţia cu hantavirus. (…) Este internat cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie: are afectare renală majoră, afectare pulmonară şi hepatică, febră şi stare generală gravă. (…) Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile. Pacientul a avut expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii, el a fost în pădure, la tăiat lemne. Posibil să se fi infectat atunci”, mai explică Nistor.

Se activează DSP-ul din zonă, care va face o anchetă epidemiologică în acest caz.

Cum se transmite hantavirusul

Hantavirusul este o boală infecţioasă care se transmite de la şobolanii de pădure la om prin contact cu materiile fecale sau urina acestora. „Asta înseamnă că este mai puţin transmisă prin aerosoli şi mai mult prin contact direct, de pe mâini, prin apa băută din pădure, prin dormitul pe jos sau prin alimentele contaminate”, a mai spus Nistor.

Primul caz de hantavirus diagnosticat la Spitalul Parhon din Iaşi a fost în anul 2008. De atunci au fost confirmate 20 astfel de cazuri, cel mai recent caz fiind înregistrat în 2019.

Vezi şi

Cazul chinezului mort de hantavirus a declanşat îngrijorare în China

Cazul a stârnit multă panică în China, pe reţelele de socializare, scrie Mediafax Transmiterea între …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...