Foto: Pexels / Gustavo Fring

de ce există o creştere a procentului de infectare în rândul persoanelor vaccinate? Răspunsul autorităților

Reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susţin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinurile rămân eficiente, anunţă CNCAV, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au răspuns unei întrebări care circulă în spaţiul public. „Dacă vaccinurile sunt eficiente, de ce există o creştere a procentului de infectare în rândul persoanelor vaccinate?”, se întreabă numeroşi români, iar specialiştii CNCAV susţin că este normal să se întâmple aşa.

„Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate creşte, este firesc ca din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populaţia expusă, procentul celor pozitivi din rândul populaţiei vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinaţi”, anunţă CNCAV.

De asemenea, analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcţie de statusul vaccinal, reflectă următoarele: doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă şi 4% din cazuri sunt din rândul persoanelor sub 50 de ani.

Pentru a demonstra că au dreptate, reprezentanţii CNCAV au prezentat o situaţie ipotetică.

„Explicaţii pe marginea unei situaţii ipotetice. Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinaţi şi 20 sunt nevaccinaţi. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizaţi, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinaţi şi 50% sunt nevaccinaţi. Pentru o comparaţie corectă, rata de incidenţă trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinaţi/nevaccinaţi), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă un procent de 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora. Important!: Chiar şi în această situaţie ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”, este concluzia celor de la CNCAV.

Din punct de vedere statistic, până la data de 19 iulie, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57% pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%. Totodată, eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet.

Vezi și

De ce nu e bine să bei cafea dimineață

Deși cele mai multe persoane preferă să-și înceapă diminețile cu o cană fierbinte de cafea, …