Viktor Orban - foto ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images

Comisia Europeană a suspendat PNRR-ul Ungariei. „Nu avem garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi merituoşi”

Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei, anunţă liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloş. „Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun”, a scris Dacian Cioloş pe Twitter, potrivit Mediafax.

UPDATE 12:00 Dacian Cioloş spune că suspendarea PNRR-ului nu este o pedepsire a Ungariei.

Acesta spune că 87% din maghiar sunt de părere că gradul de corupţie din ţară este unul ridicat şi că oameni merită fondurile de rezilienţă, nu ginerele lui Orban.

Dacian Cioloş reaminteşte că grupul din Parlamentul European, Renew Europe, a cerut suspendarea PNRR al Ungariei.

„De ce? Pentru că astăzi nu avem garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi merituoşi – şi nu la apropiaţii lui Orban”, adaugă Cioloş.

Acesta i-a cerut săptămâna trecută Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele şapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greşite”, în condiţiile în care Ungaria nu recunoaşte competenţa Parchetului European.

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui <să aprobaţi> planul de recuperare şi rezilienţă al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Şi totuşi veţi avea foarte puţine mijloace pentru a vă asigura că aceşti bani nu ajung în buzunarele greşite – după cum ştiţi, regimul Orbán nu recunoaşte competenţa Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este <sistemică>. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupţie al Ungariei şi că <ancheta şi urmărirea penală par mai puţin eficiente în Ungaria decât în alte state membre> şi <lipsesc acţiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt>”, potrivit scrisorii semnată de către Dacian Cioloş.

Vezi și

Întâlnire Putin – Xi Jinping. China doreşte să-şi asume un rol de „mare putere” împreună cu Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi tentativele occidentale de a crea o ‘lume unipolară’, …