A fost promulgată legea care își permite să îți cumperi vechimea în muncă

Legea care permite cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit legii, cine vrea să să cumpere vechime trebuie să încheie un contract pentru cel mult 6 ani înainte să împlinească vârsta de pensionare, relatează Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Potrivit legii, având în vedere necesitatea implementării unor măsuri de mărire a numărului de asiguraţi ai sistemului public de pensii, care să dea posibilitatea exercitării dreptului fundamental la pensie, prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat şi care optează să achite contribuţia de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, luând în considerare necesitatea de a asigura venituri suplimentare la bugetul asigurărilor sociale de stat, plăţile efectuate către acest buget pot contribui la refacerea echilibrului bugetar.

Astfel, până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute în lege pot încheia un contract de asigurare socială pentru a obţine pensia pentru limită de vârstă.

loading...