Foto: manastireasuruceni.md

Ce ar fi mâncat Iisus la Cina cea de taină, împreună cu apostolii

Cina cea de taină a lui Iisus cu apostolii săi a fost descrisă în artă și film. Cea mai cunoscută reproducere rămâne pictura lui Leonardo da Vinci. În timp ce mulți continuă să caute mesaje ascunse sau să dea însemnătăți diferite tuturor obiectelor care să regăseau în jurul Mântuitorului, alții au încercat să descopere ce anume mâncau aceștia, scrie Playtech.

Meniul de la masa Mântuitorului: Ce au mâncat Iisus și apostolii la Cina cea de taină

Savanții au remarcat alegerea mâncării de pe masa sfinților și susțin că aceasta ar ascunde un mesaj. Peștele de pe masă pare să fie hering sau anghilă. În italiană, termenul pentru anghilă este ”aringa”. Un cuvânt omofon este ”arringa”, care înseamnă îndoctrinare. În dialectul nordic, heringul este ”renga”, dar are și un alt înțeles, respectiv descrie și pe cineva care neagă religia.

Un studiu, efectuat de doi italieni, desfăşurat acum câţiva ani în Palestina, a scos la iveală alte indicii despre alimentele consumate la masa lui Iisus. Autorii analizei s-au bazat pe versete biblice, scrieri vechi evreiești, lucrări antice romane și cercetări arheologice.

Mâncarea nu a fost servită la o masă dreptunghiulară, aşa cum vedem în pictura lui da Vinci sau în alte reprezentări, ci au stat pe podea, pe perne, așa cum era obiceiul romanilor la acea vreme. Împărtăşania a luat naștere din acel moment, deci pe masă s-au aflat, cu siguranţă, pâine şi vin, după cum arată și Biblia.

„Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: «Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu». Apoi a luat un pahar şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: »Beţi toţi din el, căci acesta este sângele Meu»”, este textul biblic.

Meniul ar fi continuat cu tocană de fasole, miel, măsline, ierburi amare, garum – un sos fermentat de pește, folosit atunci de romani pentru a condimenta mâncare – lipii, curmale și vin, arată cercetările recente despre bucătăria palestiniană din vremea lui Iisus.

Detalii despre pictura lui Da Vinci

”Il Cenacolo sau La Ultima Cena”/”Cina cea de taină” este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată între 1495 și 1498 la comanda șeful său, ducele Ludovic Storza din Milano. Artistul ar fi ajuns angajat la curte datorită soției ducelui, Beatrice d’Este, pasionată de artă. Pictura este una dintre cele mai celebre din istoria universală a artelor și se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane ”Santa Maria delle Grazie” din Milano.

Vezi şi

Arhiepiscopului de Canterbury: „Nu vedeţi doar un Iisus alb, ci un Isus negru, sau un Iisus asiatic sau un Iisus din Orientul Mijlociu”

În timpul unei intervenţii pentru BBC Today, Welby a fost întrebat dacă felul în care …

loading...