Foto: Guliver/Gettyimages

Medicamentul care a salvat peste 1 milion de bolnavi COVID-19 în întreaga lume

Dexametazona, steroidul ieftin care a apărut rapid ca soluţie împotriva COVID-19, s-a dovedit a fi extrem de eficientă în urma unui program de testare a medicamentelor, iniţiat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie. Medicamentul a salvat până acum viaţa a aproximativ 1 milion de oameni la nivel global, 22.000 în Marea Britanie, potrivit NHS Anglia, citat de Mediafax.

De când COVID-19 a apărut, la sfârşitul anului 2019, Peter Horby, un specialist în boli infecţioase de la Universitatea din Oxford, a început să lucreze la studii pentru medicamente care să ajute bolnavii de COVID-19, în Wuhan, dar studiile au fost abandonate, din cauza restricţiilor acerbe. Între timp, au începuse să apară cazuri în Europa. Astfel, Horby şi-a unit forţele cu colegul de la Oxford, Martin Landray, profesor de medicină şi epidemiologie, pentru a înfiinţa ”Recovery”. Le-au luat doar nouă zile să elaboreze primului lor protocol până la înscrierea primului pacient, proces care durează de obicei nouă luni.

La mai puţin de 100 de zile de la începerea programului, anchetatorii studiului au produs un rezultat uimitor, primul medicament care a îmbunătăţit în mod demonstrabil şansele de supravieţuire după COVID-19. Dexametazona, un steroid generic disponibil la scară largă şi accesibil, s-a dovedit că reduce riscul de deces cu o treime pentru pacienţii cu COVID-19 ventilaţi şi cu aproape o cincime pentru cei intubaţi.

„A fost greu să ştim câte vieţi vor fi salvate pentru că nu ştiam care va fi traiectoria pandemiei sau cât de bine vor fi acceptate rezultatele”, a spus Horby.

Deşi Marea Britanie a fost criticată pentru răspunsul iniţial lent la pandemie şi pentru programele sale de testare periculoase, oamenii de ştiinţă implicaţi în studiul „Recovery” au fost laudaţi pentru eforturile lor eroice de combatere a bolii.

„Este clar că Dexametazona a avut un impact mare”, a remarcat Horby. „Un milion este un număr mare…Este o estimare care ar putea fi mai mică decât realitatea sau mai mare. Nu ştim”.

Estimările promovate de NHS Anglia vor fi publicate marţi, dar se înţelege că se bazează pe un studiu publicat în revista Nature Communications luna trecută, care a calculat că aproximativ 12.000 de vieţi în Marea Britanie ar fi fost salvate între iulie şi decembrie 2020. Acest lucru s-ar traduce în aproximativ 650.000 de vieţi la nivel global în aceeaşi perioadă, au scris cercetătorii, potrivit TheGuardian.

Cu toate acestea, cercetările clinice în ţările cu venituri mici şi medii, cu acces redus la oxigen şi/sau ventilatoare, sunt esenţiale pentru a obţine informaţii mai precise despre vieţile salvate prin utilizarea Dexametazonei, au avertizat autorii.

„Cred că în lucrare a fost clar că există o mulţime de presupuneri şi că este nevoie de mai multă muncă pentru a fi clar despre cum se traduc beneficiile în diferite setări”, a spus Horby.

Dr. Layla McCay, director de politici la Confederaţia NHS, care reprezintă spitalele din Anglia, a declarat: „Pe măsură ce ştiinţa progresează, aceasta este o lecţie bună pentru modul în care putem transforma cercetarea în acţiuni prompte pentru a răspunde cel mai bine la următoarea fază a pandemiei, inclusiv sprijinirea persoanelor care prezintă simptome pe termen lung ale bolii”.

Vezi şi

Îți faci poză cu telefonul, iar aplicația îți spune dacă ai sau nu COVID

O companie germană cu sediul în München speră să contribuie la o nouă eră a …

loading...