Foto: Dreamstime

Unde ne angajăm în 2021. Va fi anul job-urilor remote

Pandemia a făcut să stea pe loc multe lucruri, dar parcă nu şi piaţa muncii. Cel puţin pentru unii. Companiile au continuat să angajeze în 2020 şi tendinţa se va pastra şi în 2021, conform Best Jobs, citat de Mediafax. Domeniul IT a continuat să facă recrutări anul trecut. Şi domeniile precum retail-ul, construcţiile, medical&pharma şi financiar-consultanţă s-au descurcat bine. Aceste domenii chiar au făcut mai bine de 60% din totalul recrutărilor de anul trecut. În total, numărul recrutărilor a crescut cu 19% în 2020, comparativ cu 2019.

Sergiu Negut, co-fondatorul Fintech OS, spune că la interviul electronic scapă mici elemente de limbaj non-verbal, tocmai de aceea este în contract perioada de probă.

„IT-ul, din fericire, e o zonă care poate să prospere, chiar într-o situaţie din aceasta, hai să îi spunem mai delicată, mai fluctuantă, mai volatilă. Cea mai mare diferenţă s-a văzut prin faptul că s-au văzut candidaţii prin Zoom, prin Teams, prin mijloace din acestea de videoconferinţă, mai degrabă decât s-au văzut faţă în faţă. Impactul asupra dinamicii căutării de joburi a făcut cumva ca oamenii să ţină mai mult la jobul pe care îl au pentru că dacă jobul pe care îl am acum e sigur şi mă cunosc personal cu oamenii cu care lucrez, într-un fel îmi e mai ok să stau aici decât să caut altceva. Sunt nişte mici nuanţe de limbaj non-verbal, de atitudine, de lucruri care îţi scapă. Sunt nişte chestiuni care scapă prin faptul că nu ai contact vizual real. De aia există perioade de probă în contractele de angajare”, spune Sergiu Negut.

Alexandra Stoiean deţine rolul de recrutare în aceeaşi firmă. Ea spune că mulţi candidaţi nu au dorit să meargă mai departe din cauza faptului că era vorba de un start-up.

„Noi facem digitalizare în sectorul financiar şi atunci băncile şi companiile de asigurări au avut nevoie de digitalizare în perioada pandemiei, digitalizare rapidă mai ales, şi atunci nevoia noastră a venit şi de la numărul mare de proiecte. Anul trecut cred că s-au alăturat echipei peste 130-140 de colegi. Suntem foarte aproape ca în februarie să ne dăm seama că faţă de anul trecut pe vremea aceasta ne-am dublat echipa. Ne uităm la colegi care au background tehnic, care fac developement pe diverse tehnologii, ne uităm la colegi care vin cu experienţa de care avem noi nevoie din sectorul de banking şi de insurance, poate cu experienţă de business. Ne-am trezit cu candidaţi care au luat decizia să nu meargă mai departe cu noi, nu din considerente financiare, nu că nu era rolul destul de bun, ci pentru că poate nu aveau destulă încredere într-un start-up. Ce pot să spun e că eu cred că doar acum noi, ca şi HR department, avem undeva la 50 de roluri deschise. În următoarele două luni vor veni la pachet cu, nu ştiu, poate 50-60 de roluri”.

Din totalul recrutărilor de anul trecut:

  • 52%- poziţii de birou
  • 33%- locuri de muncă pentru lucrători
  • 15%- funcţii de management şi coordonare echipe

Vezi şi

Cinci feluri în care poţi să scapi de stresul de la job

În calitate de angajat, este adesea dificil să gestionezi factorii care declanşează stresul, din cauza …

loading...