Cine nu se poate vaccina anti COVID-19. Vaccinul, interzis anumitor persoane

Dacă eşti asimptomatic şi boala nu a fost diagnosticată, poţi să te vaccinezi. În schimb, dacă ai deja boala şi nu te simţi bine, este interzis să-ţi faci vaccinul. Acelaşi lucru se aplică şi pentru femeile gravide. Există totuşi precauţii şi pentru femeile care au abia au născut.

Chiar dacă vaccinul ajunge în curâjnd și la noi în ţară, trebuie să fim atenți şi să știm cine poate să se vaccineze și cine nu. Dacă patologia acestui virus a fost totuşi înţeleasă de medici, categoria subiecţilor eligibili pentru vaccin nu a fost încă definită. Există, totuşi, anumite persoane care sub nici o formă nu au voie să-şi administreze vaccinul. Iată ce spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19.

„Pot să se vaccineze în funcţie de etapa în care se regăsesc. Dacă ai o infecţie asimptomatică şi nu o putem diagnostica poţi să faci acest vaccin, nu se întâmplă absolut nimic”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax.

Acesta a explicat că persoana care a făcut testul PCR şi este pozitivă nu se poate vaccina. Același lucru este valabil și pentru femeile gravide. Pentru femeile care au născut „sunt precauţiuni pentru această perioadă. Aşteptăm să vedem recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului”.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 mai spune că vaccinul va genera „probabil o imunitate durabilă”.

„În general, nu putem transmite o boală infecţioasă doar fiind pasager al unui microb. Dacă intru astăzi în contact cu o persoană confirmată cu Covid-19, eu nu pot imediat să transmit la altă persoană, trebuie eu întâi să fac aceea infecţie, în perioada de incubaţie. E bine să evităm speculaţii, dar ceea ce pot spune în momentul de faţă – şi avem date certe, avem date la 4 luni de la prima doză în care nivelul anticorpilor este foarte stabil – probabil că va fi o imunitate durabilă”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Vezi şi

446 de români au făcut COVID-19 după a doua doză de vaccin. Dr. Gheorghiță: Măsurile restrictive trebuie păstrate

Aproape 4.000 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2 după ce au primit prima doză de …

loading...