Copil palestinian, ars de viu într-un incendiu provocat de israelieni / foto telegraph.co.uk, Reuters

SUA a decis scoaterea din ilegalitate a coloniilor israeliene. Reacţii din Iordania, Palestina, UE şi Israel

Oficialii israelieni au salutat decizia Statelor Unite de a scoate din ilegalitate statutul coloniilor israeliene din Cisiordania şi au făcut apel la obţinerea suveranităţii asupra acestor regiuni de către autorităţile de la Ierusalim, relatează site-ul cotidianului The Guardian, preluat de Mediafax.

„Acum a venit timpul să aplicăm pentru suveranitatea noastră asupra acestor comunităţi”, a declarat fostul ministru israelian de Justiţie, Ayelet Shaked , în cadrul unui mesaj de mulţumire adresat Washingtonului. „Poporul Evreu are dreptul legal şi moral de a trăi în ţara lor de origine”, a reiterat oficialul.

Conform aprecierilor făcute de oficialii israelieni şi ale militanţilor în favoarea coloniilor, schimbarea adoptată de americani demonstrează faptul că a venit timpul pentru Israel să obţină controlul permanent asupra regiunilor din Cisiordania, într-un demers care pune capăt aspiraţiilor palestinienilor de obţinere a independenţei.

Consiliul Yesha, principala organizaţie a coloniilor israeliene, a solicitat Guvernului de la Ierusalim să proclame imediat suveranitatea asupra teritoriilor.

Iordania avertizează asupa consecinţelor pe care decizia Statelor Unite faţă de terioriile israeliene le poate determina

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a semnalat „consecinţele periculoase” pe care decizia Washingtonului de nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania le poate declanşa în contextul procesului de restabilire a păcii în regiunea Orientului Mijlociu, relatează Reuters.

Ministrul Safadi a transmis, prin intermediul unei postări pe Twitter, că teritoriile revendicate de evreii din regiune sunt ilegale şi distrug perspectivele unei soluţii bilaterale în care statul palestinian ar putea coexista cu cel israelian, aceasta fiind singura modalitate de rezolvare a conflictului dintre cele două comunităţi, identificată de statele arabe din regiune.

„Coloniile Israelului în Palestina constituie o încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor privind legitimitatea internaţională, dintre care cea mai recentă a fost Rezoluţia 2334 a Consiliului de Securitate al ONU”, a transmis oficialul din Iordania. „Abuzul şi încălcarea legitimităţii internaţioale nu vor conduce la obţinerea păcii şi la asigurarea securităţii şi stabilităţii”, a adăugat acesta.

Palestinienii critică decizia SUA privind schimbarea poziţionării faţă de legalitatea coloniilor israeliene din Cisiordania

Secretarul General al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestiniei (PLO), Saeb Erekat, a condamnat comportamentul Statelor Unite ce ameninţă securitatea internaţională, după ce Washingtonul şi-a schimbat poziţia faţă de acţiunile de colonizare întreprinse de Israel, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Conform criticilor transmise de oficialul palestinian, Israelul fură pământul şi confiscă resursele naturale ale palestinienilor, divizând, dislocând şi restricţionând libertatea de mişcare a poporului palestinian.

Erekat a reiterat faptul că, sub prevederile dreptului internaţional, coloniile israelienilor din Cisiordania sunt ilegale. Totodată, acesta a solicitat comunităţii internaţionale să acţioneze în consecinţa „comportamentului iresponsabil al Statelor Unite, care ameninţă securitatea şi pacea internaţională”.

Similar, Uniunea Europeană a reafirmat poziţia pe care o are în raport cu acţiunile de colonizare ale israelienilor, considerându-le ilegale în acord cu dreptul internaţional.

La polul opus, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia Washingtonului, afirmând că „Statele Unite au adoptat o politică importantă care îndreaptă o greşeală istorică”.

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni seară, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, a transferat sediul ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim şi a închis o misiune diplomatică palestiniană din capitala americană. Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii.

Vezi şi

Analiză Wall Street Journal / Şase luni care au zdruncinat lumea

Criza pandemiei, creşterea ratei şomajului, protestele din Statele Unite şi fluctuaţiile majore de pe pieţele …

loading...