Opoziţia nu a câştigat niciun mandat la alegerile parlamentare din Belarus

Partidele din opoziţie din Belarus nu au reuşit să obţină niciun mandat în urma alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în această ţară, potrivit primelor rezultate oficiale anunţate de autorităţi, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, preluat de Mediafax.

Astfel, în urma alegerilor, preşedintele ţării, Alexandr Lukaşenko, reuşeşte să îşi păstreze influenţa în Belarus. Lukaşenko conduce fosta ţară sovietică într-un mod autoritar de peste 25 de ani. Duminică, el a anunţat că plănuieşte să candideze încă o dată la alegerile prezidenţiale, care vor avea loc anul viitor.

Potrivit datelor oficiale publicate luni, prezenţa la vot a fost de 77%, iar niciun partid din opoziţie nu a câştigat vreun mandat în Parlament, spre deosebire de alegerile din 2016, când opoziţia a reuşit să obţină două locuri în Legislativ.

Între 300 şi 400 de persoane au protestat faţă de modul de organizare a acestor alegeri, susţinând că rezultatele au fost stabilite dinaintea scrutinului.

„Rezultatul a fost hotărât dinainte. Autorităţile au selectat candidaţii. O schimbare a puterii în Belarus nu este posibilă prin intermediul alegerilor”, a declarat Nikolai Statkevich, unul dintre liderii opoziţiei.

Rusia este principalul aliat al Belarusului, cele două ţări cooperând îndeaproape în plan economic şi militar, însă Lukaşenko a încercat în ultimii ani să normalizeze relaţiile Minskului cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, pentru a contrabalansa influenţa Moscovei.

Vezi şi

CORONAVIRUS / „Tractorul îi va vindeca pe toţi!”, este convins preşedintele Belarusiei, Aleksandr Lukaşenko

Nu intraţi în panică, ci munciţi pământul şi conduceţi tractoare: acestea sunt sfaturile preşedintelui belarus …

loading...