Ayatollah-ul Ali Khamenei, Iran / foto timesofisrael.com

Iranul susţine că a arestat opt agenţia CIA în urma protestelor violente care au cuprins ţara

Opt presupuşi agenţi CIA au fost reţinuţi în legătură cu protestele din Iran faţă de majorarea preţurilor la carburanţi, manifestaţii catalogate de ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, drept rezultat al unei „conspiraţii foarte periculoase” orchestrate de SUA, informează agenţia Dpa, citată de Mediafax.

Şase presupuşi agenţi CIA au fost reţinuţi în cursul protestelor, iar alţi doi în timp ce încercau să părăsească ţara, a anunţat agenţia iraniană de ştiri IRNA, citând un comunicat al serviciului de informaţii de la Teheran.

Cei opt suspecţi, care ar fi acţionat deghizaţi ca jurnalişti şi ale căror naţionalităţi nu au fost dezvăluite, sunt acuzaţi că au transmis în SUA informaţii, imagini şi înregistrări din timpul protestelor.

Guvernul de la Teheran a blocat accesul la internet în majoritatea regiunilor ţării, restricţionând astfel fluxul de informaţii despre proteste.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a condamnat vehement protestele faţă de majorarea preţurilor la carburanţi, catalogându-le drept rezultat al unei „conspiraţii foarte periculoase”.

La rândul său, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat că SUA încearcă să se folosească de tulburările civile pentru a răsturna sistemul politic islamic al ţării.

„Ei [SUA] au crezut că îi pot face pe oameni furioşi cu astfel de conspiraţii şi pot provoca până la urmă un război civil”, a spus el.

Dar iranienii au arătat încă o dată că se vor apăra mereu de astfel de conspiraţii, a spus Rouhani pe site-ul său oficial.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Amnesty International, forţele iraniene de securitate au ucis cel puţin 143 de persoane în cursul protestelor.

Ministrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a declarat că 731 de filiale bancare, 70 de staţii de alimentare cu carburanţi şi sediile a 140 de instituţii au fost incendiate de protestatari.

Circa 200.000 de persoane au participat la proteste. Aproximativ 7.000 au fost arestate, a declarat deputatul Hossein Naqavi-Hosseini, membru al Comisiei parlamentare pentru Siguranţă Naţională.

Vezi şi

Americanii folosesc o metodă revoluţionară pentru a salva pacienţii critici cu COVID

Mai mulţi medici de la un spital din New York au descoperit că inducerea hipotermiei …

loading...