Ultimul lider sovietic avertizează în legătură cu arsenalul nucleare al SUA şi Rusia: Există tendinţe periculoase!

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat vineri că lumea se îndreaptă spre o eră a politicilor militarizate şi a făcut apel către Moscova şi Washington să discute pe tema armelor nucleare, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

„Există tendinţe periculoase – toate sunt la vedere. Aş vrea să subliniez două. Una reprezintă indiferenţa faţă de dreptul internaţional şi cealaltă reprezintă militarizarea lumii politice”, a declarat Gorbaciov.

La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

„Se pare că acest tratat era cel mai important stâlp pentru stabilitatea strategică. Avem nevoie de discuţii pentru a ne asigura că distrugerea lui nu va alimenta ameninţarea războiului”, a adăugat fostul lider sovietic.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

Vezi şi

Analiză Wall Street Journal / Şase luni care au zdruncinat lumea

Criza pandemiei, creşterea ratei şomajului, protestele din Statele Unite şi fluctuaţiile majore de pe pieţele …

loading...