SUA a început să își retragă militarii de la graniţa Turciei cu Siria. Urmează o operaţiune militară turcă

Trupele americane localizate la graniţa Turciei cu Siria au început, luni dimineaţă, retragerea ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu se implica în operaţiunea militară condusă de Ankara în nord-estul statului sirian, informează forţele locale kurde, citate de agenţia The Associated Press, potrivit Mediafax.

Oficiali ai Forţelor Democratice Siriene, alianţă a militanţilor kurzi din Siria, sprijiniţi de Statele Unite în disputele cu Turcia, au informat că forţele militare americane implantate în regiune au început retragerea din zona de graniţă cu vecinii turci. Anunţul, făcut luni dimineaţă, vine la o oră după comunicarea deciziei Washingtonului de nu se implica în operaţiunea militară întreprinsă de statul turc în nord-estul Siriei.

Militanţii kurzi din Siria acuză Statele Unite de eşecul demonstrat în îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de aliaţii lor, în lupta împotriva Statului Islamic, aceasta reprezentând o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului. În Statele Unite, Republicanii şi Democraţii au avertizat asupra pericolului unui atac kurd în regiune, ce ar putea conduce către un „masacru” împotriva kurzilor.

Temerile kurzilor sirieni vin ca urmare a anunţului făcut de oficialii de la Ankara de a iniţia o operaţiune militară în zona de nord-est a Siriei. Populaţia kurdă este văzută de către Turcia ca principal inamic împotriva unităţii sale naţionale, aceştia confruntându-se în numeroase rânduri.

„Forţele americane nu şi-au îndeplinit angajamentele lor şi şi-au retras trupele localizate de-a lungul graniţei cu Turcia”; „Operaţiunea militară turcă din nord-estul Siriei va avea un imens efect negativ asupra războiului nostru cu Statul Islamic”, au comunicat reprezentanţi ai Forţelor Democratice Siriene.

Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ţara sa va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la graniţa cu Turcia.

Vezi și

Gata cu „operațiunea specială” din Ucraina! Rusia recunoaște în premieră că este în STARE DE RĂZBOI

Rusia se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate …