ANALIZĂ | Economistul american Jeremy Rifkin prezice sfârşitul „civilizaţiei fosile”. Cum va arăta „noua economie mondială””

Civilizaţia centrată pe energii fosile se va prăbuşi până în anul 2028 şi va fi înlocuită de o nouă economie mondială, bazată pe energia solară şi eoliană, sectorul digital şi absenţa energiei nucleare, a prezis scriitorul şi economistul american Jeremy Rifkin, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Civilizaţia carburanţilor fosili, care se află la baza primelor două revoluţii industriale, se prăbuşeşte în timp real”, a declarat el într-un interviu pentru AFP, acordat cu ocazia lansării în Franţa a celui mai recent volum al său, „The Green New Deal: Why the Fossil Fuel Civilization Will Collapse by 2028, and the Bold Economic Plan to Save Life on Earth”, tradus în limba franceză cu titlul „Le New Deal vert mondial” şi publicat de editura Les liens qui liberent.

Jeremy Rifkin, care a consiliat mai mulţi lideri politici europeni şi chinezi, porneşte de la constatarea că „energia solară şi cea eoliană devin atât de profitabile, încât costul lor mediu este de acum mai mic decât cel al energiei nucleare, al petrolului, al cărbunelui şi chiar decât cel al gazelor naturale”.

„Este un punct de cotitură major şi începem să vedem active de mii de miliarde de dolari pierdute în complexul mondial al energiilor fosile”, a subliniat el.

„Activele pierdute sunt drepturile de exploatare (petroliere şi gaziere) care rămân neutilizate, toate hidrocarburile care nu vor fi niciodată extrase, toate conductele care vor fi abandonate, centralele electrice care nu vor fi utilizate pentru că ele nu vor fi niciodată amortizate”.

După părerea sa, piaţa mondială acţionează ca „o forţă puternică” în această evoluţie: „11.000 de miliarde de dolari s-au desprins deja de energiile fosile, întrucât investitorii nu mai doresc să rateze mizele actuale”, a adăugat el. „Banca americană Citigroup estimează că am putea asista la 100.000 de miliarde de active pierdute. Este cea mai mare pierdere din istoria economiei”.

Nu este nevoie de noi taxe

Pentru scriitorul american, care se declară convins de apariţia unei forme de capitalism, „natura infrastructurii este aceea care determină natura sistemului economic”.

El îşi imaginează o lume viitoare bazată pe trei mari tipuri de infrastructuri, reunind populaţiile la nivel local şi la nivel mondial în ceea ce scriitorul denumeşte „glocalizare”: reţele de comunicare prin smartphone-uri; energie regenerabilă, produsă într-o manieră descentralizată şi distribuită prin reţele inteligente; şi transporturi electrice sau cu pilă de combustie, integrate în lanţuri logistice inteligente.

Acest model necesită administrarea unui volum mare de date. Acestea nu vor mai fi controlate de Google, Facebook şi Amazon, ci stocate în mici centre legate între ele şi controlate de „adunări de cetăţeni” (experţi numiţi de către lideri locali sau regionali).

Astfel de proiecte există deja în prezent, sub forma unor linii de autobuze cu hidrogen şi a unor clădiri cu „energie pozitivă”. În nordul Franţei, Jeremy Rifkin a lucrat în calitate de consilier al preşedintelui regional Daniel Percheron şi continuă să colaboreze cu succesorul acestuia, Xavier Bertrand.

Însă specialistul american pledează pentru o schimbare pe scală amplă, în care decidenţii politici vor avea un rol important de jucat.

„Guvernele sunt cele care creează infrastructura pentru revoluţia industrială din secolul al XXI-lea. Statele trebuie să creeze bănci verzi, regiunile franceze trebuie să îşi implementeze propriile lor bănci verzi şi să emită obligaţiuni verzi”, care vor seduce fondurile de investiţii aflate în căutarea „unor randamente pe termen lung, stabile, aşa cum sunt cele furnizate de infrastructuri”, a detaliat Jeremy Rifkin.

În schimb, „nu este nevoie de noi taxe”, a dat el asigurări, la mai puţin de un an după debutul crizei „vestelor galbene”.

Sectorul nuclear, condamnat

Prin aceste infrastructuri, milioane de persoane, asociaţii, mici companii vor putea „să creeze cooperative pentru energia lor solară şi eoliană şi să reinjecteze capitalul neutilizat într-un internet al energiilor regenerabile din ce în ce mai digitalizat, care va putea să traverseze ţările şi chiar continentele”.

Specialistul american preconizează astfel sfârşitul producţiei de energie în sistem centralizat, care domină economia mondială de astăzi.

„Să construieşti o nouă centrală electrică este complet absurd. Preţul real al energiei nucleare calculat la durata de viaţă a unei centrale este de 112 dolari per megawatt, în comparaţie cu preţul de 29-40 de dolari per megawatt calculat pentru energia solară şi cea eoliană”, a explicat specialistul american.

Există încă o problemă: lipsa apei. „O parte importantă a apei dulci de pe Terra este utilizată pentru răcirea reactoarelor. Dar, odată cu modificările climatice, apa râurilor şi a lacurilor se încălzeşte” şi va deveni inutilizabilă pe timpul verii pentru a răci astfel de centrale. Acest lucru s-a produs deja în sudul Franţei.

Vezi și

Veste importantă pentru românii care au bani la CEC Bank. Decizia băncii în legătură cu retragerile de numerar

CEC Bank continuă procesul de modernizare şi digitalizare, dezvoltând noi funcţionalităţi în cadrul aplicaţiei de …