Foto: brookings.edu

Turcia vrea arme nucleare. Recep Tayyip Erdogan: „Nu există nicio naţiune dezvoltată din lume care să nu le aibă”

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că este inacceptabil că state înarmate cu arme nucleare interzic Ankarei să obţină propriile arme atomice, informează postul Euronews, citat de Mediafax.

„Unele ţări au rachete cu focoase nucleare, nu una sau două. Dar (ne spun că) noi nu le putem avea. Nu pot accepta acest lucru”, a declarat liderul turc la o reuniune la Sivas a partidului de guvernământ, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP).

„Nu există nicio naţiune dezvoltată din lume care să nu le aibă”, a spus Erdogan, deşi cele mai multe ţări considerate dezvoltate nu au arme atomice.

Turcia a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară în anul 1980, iar ulterior a semnat şi Tratatul privind Interzicerea Totală a Testelor nucleare, în anul 1996, două acorduri internaţionale ce au drept scop să prevină dezvoltarea de arme atomice.

Erdogan a sugerat că doreşte ca Turcia să beneficieze de aceeaşi protecţie ca Israelul, stat care se crede că are un arsenal nuclear considerabil, lucru pe care autorităţile de la Tel Aviv nici nu l-au confirmat, dar nici nu l-au infirmat.

„Avem Israelul în apropiere, aproape ca vecini. Înfricoşează (alte naţiuni) prin deţinerea acestora. Nimeni nu-i poate atinge”, a afirmat liderul de la Ankara.

Vezi şi

Erdogan ameninţă din nou Europa: Vom permite „sutelor de mii de refugiaţi” din Turcia să ajungă în UE!

Preşedintele turc Recep Erdogan a ameninţat ţările europene că va permite „sutelor de mii de …