Emmanuel Macron / foto lefigaro.fr

Macron: Nu există consens cu privire la invitarea Rusiei la următorul summit G7

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat luni că nu există un consens în rândul liderilor G7 referitor la invitarea Rusiei la următorul summit al organizaţiei, care va avea loc în Statele Unite, informează Euronews, citat de Mediafax.

Macron a mai adăugat că el şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vor organiza un summit în săptămânile următoare cu liderii Rusiei şi Ucrainei, într-o încercare de a detensiona situaţia din estul Ucrainei.

Declaraţia lui Macron vine în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a reiterat luni că l-ar putea invita pe omologul său din Rusia, Vladimir Putin, la summitul G7 programat în anul 2020 în Statele Unite, deşi Rusia a fost exclusă în 2014 din Grupul ţărilor puternic industrializate.

Trump declarase săptămâna trecută că susţine ideea revenirii la formatul G8 prin readmiterea Rusiei în organizaţie. „Cred că este potrivit ca Rusia să facă parte din grup. Deci cu siguranţă văd posibilă revenirea la G8. Iar dacă cineva ar face această mişcare, sunt cu siguranţă dispus să mă gândesc la asta”, a spus liderul de la Casa Albă.

Rusia a fost exclusă în 2014 din G8 din cauza anexării Peninsulei Crimeea şi a implicării Kremlinului în războiul civil din Ucraina.

Marea Britanie, Germania, Franţa şi Canada s-au opus în repetate rânduri revenirii la formatul G8 până când Vladimir Putin nu va face concesii în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina.

Vezi și

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Naţională, acuzat de legături cu Kremlinul. Cum au reacționat oamenii lui Marine Le Pen

Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii …