Sistemele antirachetă ruse S-400 ar putea ajunge astăzi în Turcia

Sistemele de apărare antirachetă S-400 achiziţionate din Rusia ar putea fi livrate Turciei în cursul zilei de marţi, conform mai multor surse guvernamentele citate de publicaţia Haberturk, relatează Mediafax.

Conform Haberturk, sistemele au fost încărcate luni seară în două aeronave cargo, care ar urma să le livreze în Turcia. O echipă de tehnicieni ruşi va supraveghea instalarea sistemelor în Turcia.

Achiziţionarea sistemelor ruseşti S-400 a dus la tensionarea relaţiilor dintre Turcia şi Statele Unite, motiv pentru care Administraţia de la Washington a anunţat că va impune sancţiuni în momentul în care sistemele vor ajunge în Turcia.

De asemenea, Statele Unite au pornit un proces formal privind excluderea Turciei din programul F-35, oprind antrenarea piloţilor turci în Statele Unite.

Administraţia de la Washington a încercat să împiedice achiziţia sistemelor S-400, pe care le consideră necompatibile cu structura de apărare a NATO.

Sancţionarea Turciei şi excluderea din programul F-35 ar însemna cea mai gravă deteriorare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Turcia.

Vezi şi

Erdogan a aruncat la gunoi o scrisoare de la Trump scrisă într-un limbaj mai mult decât colocvial

Preşedintele turc Recep Erdogan a aruncat la gunoi scrisoarea omologului său american, Donald Trump, în …