Coaliția PSD-ALDE ar trebui să părăsească „terenul”. Iohannis: Raportul GRECO, „un nou cartonaş roşu” pentru guvern

Raportul GRECO este „un nou cartonaş roşu” pentru Guvernul PSD – ALDE, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis. El a adăugat că documentul se înscrie în aceeaşi linie cu raportul MCV şi recomandările Comisiei de la Veneţia, relatează Agerpres.

„Guvernul PSD – ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la organismul anticorupţie al Consiliului Europei, aşa-numitul GRECO. Concluziile celor două rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie şi publicate ieri, cu o întârziere semnificativă, de către Guvern, arată, încă o dată, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD – ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor Justiţiei şi a legislaţiei penale”, a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, „mesajul transmis de cetăţeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăseşte pe deplin în aceste concluzii”.

„Este extrem de îngrijorător că, din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenţia organismelor europene. Procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătăţit, consultările publice şi transparenţa continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constantă în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanţe de urgenţă în domenii importante. Asta constată GRECO în rapoartele sale”, a afirmat Iohannis.

Astfel, a apreciat preşedintele, „în vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că aşa-zisa reformă din domeniul Justiţiei merge într-o direcţie greşită, PSD – ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcţia în care vor ei să îndrepte România este greşită”.

România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata reformă a sistemului judiciar, atrage atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în două rapoarte făcute publice marţi.

GRECO îşi exprimă preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autorităţile române au ignorat complet recomandarea de a se renunţa la crearea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

În privinţa reformelor din sistemul de justiţie, GRECO atrage atenţia că majoritatea încercărilor recente ale autorităţilor române de a reduce statutul limitărilor pentru anumite fapte de corupţie, dacă vor fi trecute într-o lege, ar submina grav lupta împotriva corupţiei.

GRECO critică în special lipsa de acţiune pentru rezolvarea nevoii unor criterii obiective de selecţie în numirea şi demiterea procurorilor şi pentru întărirea rolului CSM în acest proces. Organismul anticorupţie al Consiliului Europei îşi exprimă de asemenea regretul că amendamente legislative recente şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale au sporit rolul Executivului în numirea procurorilor de rang înalt.

Vezi şi

Cât de sigură e populara aplicaţie FaceApp, produsă de o companie din Rusia

Aplicaţia FaceApp, care le permite utilizatorilor să-şi modifice chipul în fotografii, făcându-i mai tineri, mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.