SUA au desemnat „Gardienii Revoluţiei” drept organizaţie teroristă

Statele Unite au desemnat, luni, Gardienii Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă, preşedintele Donald Trump argumentând că decizia fără precedent confirmă realitatea că Iranul oferă susţinere grupurilor teroriste şi practică terorismul. Administraţia de la Teheran consideră „ilegală” decizia Washingtonului şi analizează posibilitatea de a cataloga drept „grupuri teroriste” trupele americane din Orientul Mijlociu, relatează Mediafax.

Departamentul de Stat de la Washington a catalogat Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice drept organizaţie teroristă străină. Este prima dată când pe lista organizaţiilor teroriste alcătuită de Statele Unite se numără o structură militară de stat. Organismul militar a fost fondat de ayatollahul Ruhollah Khomeini şi este parte a Forţelor Armate create după Revoluţia islamică din 1979.

„Este vorba de o decizie fără precedent care confirmă realitatea că Iranul nu este doar un stat care finanţează terorismul, dar Gardienii Revoluţiei participă activ, finanţează şi promovează terorismul ca instrument al statului”, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, citat de CBS News.

„Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice reprezintă principalul instrument al Administraţiei din Iran de coordonare şi implementare a campaniei teroriste mondiale. Vom continua să intensificăm presiunile financiare şi să majorăm costurile pe care regimul din Iran trebuie să le plătească pentru susţinerea activităţilor teroriste, până ce va renunţa la acest comportament negativ şi ilegal”, a subliniat Trump.

„Prin această decizie, devin clar riscurile pentru cei care fac afaceri sau oferă susţinere Gardienilor Revoluţiei. Cine face afaceri cu această structură finanţează terorismul”, a argumentat Trump.

„Decizia transmite un mesaj clar Teheranului: susţinerea terorismului are consecinţe grave”, a avertizat Casa Albă.

IRANUL CONSIDERĂ „ILEGALĂ” DECIZIA SUA PRIVIND GARDIENII REVOLUŢIEI

Administraţia de la Teheran a catalogat drept „ilegală” decizia Statelor Unite de a introduce Gardienii Revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste, afirmând că „regimul american” este de fapt „susţinător al terorismului”.

Vezi şi

Primul oraş american care interzice vânzarea ţigărilor electronice

San Francisco a devenit primul oraş din Statele Unite care interzice vânzarea ţigărilor electronice, până …