Dăncilă, cazată la hotelul din Washington al preşedintelui Trump. Au fost încălcate prevederile anticorupţie din Constituţia SUA?

Viorica Dăncilă, şefa Guvernului român, a fost cazată în timpul vizitei sale la Washington la Hotelul Internaţional Trump, fiind primul lider guvernamental străin care a rezervat o cameră în acest hotel în ultimul an, potrivit WNYC Studios, organizaţie afiliată postului public de radio din New York, relatează Mediafax.

Potrivit WNYC Studios, prezenţa premierului României la hotelul Trump arată că organizaţia Trump continuă să facă afaceri cu oficiali străini. Astfel de plăţi ar putea încălca prevederile anticorupţie din Constituţia SUA, care îi interzic preşedintelui american să primească cadouri sau „recompense” din partea guvernelor străine.

Viorica Dăncilă a fost văzută vineri noapte în incinta hotelului, înconjurată de un grup de opt persoane, după ce a părăsit restaurantul BLT Prime al hotelului. Ulterior, Viorica Dăncilă a fost observată duminică intrând într-un lift al hotelului.

Viorica Dancila
Foto Zach Everson / wnycstudios.org

Trump continuă să deţină hotelul prin intermediul unui companii din care poate retrage fonduri în orice moment, mai relatează jurnaliştii de la WNYC Studios. Avocaţii lui Trump au respins ideea că şederea unui oficial străin la un hotel al preşedintelui ar reprezenta o formă de recompensă, susţinând că este „un schimb la valoare justă”, care nu încalcă prevederile constituţionale.

Donald Trump este vizat de mai multe acţiuni în justiţie în legătură cu chestiunea „recompenselor”, intentate de procurorii generali din Districtul Columbia şi Maryland, congresmeni democraţi şi o organizaţie care monitorizează activităţile guvernamentale.

Viorica Dăncilă, premierul României, aflată în vizită la Washington, a participat duminică la Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israelian (AIPAC), ocazie cu care a anunţat că va acţiona în sensul finalizării procedurilor necesare pentru a deschide Ambasada României la Ierusalim.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Vezi și

Ultima conversație purtată de Alexei Navalnîi cu fiica lui, înainte să fie arestat. „L-am îmbrățișat și mi-a spus: …”

Alexei Navalnîi s-a stins din viață la data de 16 februarie 2024, într-un lagăr din …