Cum a reacționat Radovan Karadzic, „măcelarul din Balcani”, după ce a fost condamnat la închisoare pe viață. „Poporul sârb deja a câştigat!”

Marko Sladojevici, unul dintre membrii echipei de avocaţi care a lucrat la apărarea lui Radovan Karadzic, a transmis un mesaj din partea fostului preşedinte al Republicii Srpska, după condamnarea sa de la Haga, pentru sârbii din Bosnia şi Herţegovina.

Marko Sladojevici a vorbit în numele lui Radovan Karadzic pentru RTRS, televiziunea puterii din Banja Luka, capitala administrativă a Republicii Srpska, relatează Mediafax.

„Poporul sârb deja a câştigat. Şi eu împreună cu el. A fost creată Republica Srpska (una dintre cele două entităţi teritoriale care compun Bosnia şi Herţegovina – n.r.), iar poporul sârb este liber în propriul său stat. Sacrificiul pe care îl fac este mai mic decât al altora. Mii şi mii de tineri au construit Republica Srpska cu preţul vieţii. Mulţi au devenit veterani cu dizabilităţi. Cele mai mari sacrificii sunt ale acelor mame ale căror fii şi-au dat viaţa pentru libertatea poporului sârb. Acestea sunt adevăratele victime”, a declarat Sladojevici pentru RTRS, citându-l pe Radovan Karadzic, transmite televiziunea sârbă RTV B92.

Judecătorii Mecanismului Tribunalului Penal Internaţional al ONU au decis, miercuri, în apel, condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Radovan Karadzic.

În 2016, Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie l-a condamant pe Radovan Karadzic (73 de ani), supranumit „măcelarul din Balcani”, pentru rolul său jucat în masacrul de la Srebreniţa din 1995, unde forţele Republicii Srpska au ucis peste 8.000 de musulmani.

Crimele comise la Srebreniţa, în plin colaps al Iugoslaviei, au constituit cel mai amplu masacru din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Radovan Karadzic a mai fost, de asemenea, acuzat de epurări etnice, în special prin strămutări de populaţie în mai multe oraşe ale Bosniei şi Herţegovina, violuri, precum şi de terorizarea civililor în timpul Asediului din Sarajevo, considerat la acea dată cel mai lung asediu din istoria modernă – 1.425 de zile.

În cei trei ani de război interetnic, luptele purtate între bosniacii musulmani, sârbi şi croaţi au lăsat în urmă peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane fără adăpost.

Radovan Karadzic a denunţat dosarul său ca fiind un „proces politic” şi a făcut apel pe 50 de puncte din condamnarea sa.

Vezi şi

Pamela Anderson s-a despărţit de fotbalistul francez Adil Rami, pe care l-a acuzat că avea „o viaţă dublă”

„Un mincinos” care „ducea o viaţă dublă”: pe Instagram, actriţa Pamela Anderson îl acuză pe …