Liderul Forumului pentru Democraţie, Thierry Baudet

Ascensiunea euroscepticilor, după atacul din Utrecht, ameninţă coaliţia de guvernare cu pierderea majorităţii

Coaliţia de guvernare de centru-dreapta din Olanda, condusă de premierul Mark Rutte, ar putea pierde majoritatea în Senat după alegerile regionale de miercuri, în timp ce formaţiunea populistă şi eurosceptică Forumul pentru Democraţie (FVD) este în ascensiune, potrivit rezultatelor parţiale, informează Mediafax.

Urmând exemplul preşedintelui american Donald Trump, liderul formaţiunii eurosceptice, Thierry Baudet, se opune imigraţiei şi a enunţat principiul naţionalist „Olanda Prima”.

Mai mult, Baudet a afirmat că atacul armat de la Utrecht, comis luni de un bărbat turc, este rezultatul politicilor guvernamentale în ceea ce priveşte imigraţia. Mai multe partide olandeze şi-au suspendat campaniile electorale în urma incidentului armat, soldat cu trei morţi, informează postul Euronews.

Forumul pentru Democraţie (FVD) şi Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, centru-dreapta), formaţiunea premierului Rutte, ar urma să obţină acelaşi număr de mandate în Senat, potrivit rezultatelor parţiale.

Comisia electorală olandeză urmează să anunţe rezultatele finale pe data de 25 martie.

Senatul olandez are rolul de a evalua măsurile adoptate de Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Legislativului de la Haga.

Vezi şi

Pamela Anderson s-a despărţit de fotbalistul francez Adil Rami, pe care l-a acuzat că avea „o viaţă dublă”

„Un mincinos” care „ducea o viaţă dublă”: pe Instagram, actriţa Pamela Anderson îl acuză pe …