Foto Olivier Douliery/Abaca

Dezvăluire The New York Times: telefonul mobil personal al lui Donald Trump, interceptat de spioni ruşi şi chinezi

Spioni ruşi şi chinezi interceptează deseori apelurile realizate de preşedintele american Donald Trump cu telefonul mobil personal, iar Beijingul încearcă să se folosească informaţiile culese din aceste apeluri pentru a influenţa atitudinea SUA, au declarat foşti şi actuali oficiali americani.

Potrivit cotidianului The New York Times, citat de Mediafax, consilierii lui Trump l-au avertizat în repetate rânduri că apelurile realizate cu telefonul său mobil nu sunt securizate, însă liderul de la Casa Albă continuă să refuze să renunţe la folosirea telefoanelor personale pentru a discuta cu prietenii săi.

Foşti şi actuali oficiali americani, care au făcut aceste dezvăluiri sub protecţia anonimatului, au declarat că agenţiile de informaţii din SUA au aflat despre acest lucru de la surse din cadrul unor autorităţi străine şi în urma interceptării comunicaţilor între oficiali străini.

Potrivit surselor citate, preşedintele are la dispoziţie două telefoane oficiale marca iPhone, care au fost modificate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) pentru a elimina o serie de vulnerabilităţi de securitate. Pe lângă cele două telefoane oficiale, Trump mai utilizează şi un telefon mobil personal care, însă, nu este diferit de milioanele de dispozitive iPhone din întreaga lume. Preşedintele nu vrea să renunţe la telefonul personal pentru că doar pe acesta poate stoca contacte.

Mai mult, serviciile americane au ajuns la concluzia că Beijingul încearcă să se folosească de informaţiile culese din aceste apeluri – cum gândeşte Trump, ce fel de argumente tind să-l convingă şi pe cine este înclinat să asculte – pentru a influenţa atitudinea Washingtonului.

Se crede că Beijingul a întocmit o listă cu apropiaţii lui Trump în speranţa că ar putea să se folosească de aceştia pentru a îl influenţa pe liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, eforturile de influenţare ale Rusiei sunt mult mai puţin ample decât cele al Chinei ca urmare a aparentei afinităţi a lui Trump cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat un fost oficial american.

Apelurile sunt interceptate în momentul transmiterii prin reţelele de telefonie, astfel că apelurile realizate cu orice telefon mobil sunt vulnerabile. Din acest motiv, cei mai mulţi lideri străini, inclusiv Vladimir Putin sau Xi Jinping, evită să folosească telefoanele mobile.

Vezi şi

Preşedintele Iranului respinge ideea unui dialog cu SUA şi face apel la „rezistenţă”

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că preferă diplomaţia, însă situaţia prezentă nu este …