Imagini din satelit arată că Phenianul a extins o fabrică de componente pentru rachete

Coreea de Nord a finalizat extinderea unui fabrici de componente pentru rachete balistice, un studiu care se bazează pe imagini filmate din satelit. Această nouă dezvăluire vine în contextul în care agenţiile de spionaj din SUA pun la îndoială angajamentul Phenianului privind denuclearizarea.

Imagini filmate din satelit, analizate de cercetători de la Institutul pentru Studii Internaţionale Middlebury (MIIS) din Monterrey, SUA, indică faptul că regimul nord-coreean a finalizat construcţia Institutului de Materiale Chimice din oraşul Hamhung, relatează postul CNN, citat de Mediafax.

David Schmerler, cercetător senior în cadrul MIIS, afirmă că instituţia nord-coreeană este cunoscută pentru faptul că produce componente pentru rachete balistice.

Cea mai mare parte a uzinei a fost construită în luna mai, după întrevederea liderului nord-coreean Kim Jong-Un cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-In, însă înainte de întâlnirea istorică a lui Kim cu preşedintele american Donald Trump, a declarat Jeffrey Lewis, director în cadrul MIIS.

În weekend, postul NBC a relatat, citând mai mulţi oficiali americani anonimi, că agenţiile de spionaj din SUA au indicii că regimul de la Phenian continuă să producă uraniu îmbogăţit pentru arme nucleare în mai multe centre secrete.

În plus, un studiu recent al Institutului american 38 North, care se bazează pe imagini filmate din satelit, relevă că Phenianul continuă să dezvolte infrastructura de la un centru nord-coreean de cercetare atomică, în pofida înţelegerii între Kim Jong-Un şi Donald Trump privind denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit în luna iunie cu liderul nord-coreean la Singapore. Cei doi lideri au semnat un comunicat comun prin care s-au angajat să „acţioneze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea”. Însă documentul nu include detalii despre modul în care ar urma să fie îndeplinit acest obiectiv.

Vezi şi

Raportul Mueller: Donald Trump nu a colaborat cu Rusia. Reacția președintelui SUA

Preşedintele american Donald Trump şi-a manifestat duminică aprecierea faţă de raportul anchetei efectuate de procurorul …