Europarlamentar din Ungaria, acuzat de spionarea instituţiilor UE pentru Rusia

Un europarlamentar din Ungaria, care este membru al partidului naţionalist de opoziţie Jobbik, este acuzat de spionarea instituţiilor Uniunii Europene în interesul Rusiei, au anunţat miercuri procurorii ungari, relatează agenţiile Reuters şi MTI, citate de Mediafax.

Acuzaţiile împotriva lui Bela Kovacs, care includ utilizarea unor documente private false, rezultă dintr-o anchetă care a început în aprilie 2014, când autorităţile maghiare au raportat pentru prima dată presupuse activităţi de spionaj şi au depus o cerere pentru ridicarea imunităţii sale.

„Acest demers a fost urmat de anunţarea unei suspiciuni rezonabilă potrivit căreia parlamentarul a fost implicat în activităţi de spionaj în favoarea unui stat străin, pentru serviciul său secret”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Statul străin în cauză este Rusia, iar Bela Kovacs este acuzat de infracţiuni la adresa statului şi a bugetului de stat, precum şi de trădarea încrederii publice. Totodată, politicianul ar fi provocat daune financiare Uniunii Europene în valoare de 21.076 de euro, au mai precizat procurorii de la Budapesta.

Potrivit referatului anchetatorilor, Bela Kovacs s-a întâlnit în mod regulat cu diplomaţi ruşi şi a vizitat Moscova în fiecare lună. Europarlamentarul ungar din partea Jobbik nu a fost deocamdată reţinut.

În replică, Bela Kovacs susţine că dosarul împotriva lui se bazează pe o „fantezie” şi a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare procesul, în care mizează că va fi exonerat.

„Sunt foarte fericit că am ajuns în cele din urmă la acest punct, voi putea să-mi curăţ numele în instanţă şi să pun capăt acestei poveşti”, a spus Kovacs.

Politicianul ungar a recunoscut că a locuit la Moscova în anii ’80 şi ’90, revenind la Budapesta în 2003. Doi ani mai târziu, s-a înscris în formaţiunea Jobbik.

Bela Kovacs consideră că dosarul procurorilor este un instrument politic în mâinile partidului de guvernământ Fidesz, folosit pentru a muta atenţia privind stigmatul asocierii cu Rusia departe de Fidesz.

„Poveştile care mă descriu ca un spion sunt ciudate. Toate acele dosare roşii şi verzi … fantezia este nemărginită. Sunt aproape sigur că această anchetă are o relevanţă politică. Nu este o coincidenţă faptul că a fost adusă în atenţie înainte de alegeri. Probabil că audierile din instanţă vor fi programate în campania electorală şi vor fi folosite în mod clar pentru a-mi ataca partidul”, a mai spus Kovacs.

Vezi și

Prima reuniune NATO după invazia Rusiei în Ucraina. Miniștrii de Externe ai aliaților, la București

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice începe marţi, la Bucureşti, fiind …