WikiLeaks a publicat sute de mii de e-mailuri şi documente ale oficialilor turci

Site-ul WikiLeaks a publicat sute de mii de e-mailuri şi documente ale oficialilor turci, fapt ce ar putea provoca noi controverse în urma loviturii de stat ce a avut loc în această ţară, notează presa internaţională, citată de Mediafax.

Organizaţia a publicat până acum peste 294.000 de e-mailuri, care conţin mii de fişiere, ale Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiune aflată la putere în Turcia şi forţa politică din spatele preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan. Email-urile provin de la 762 de adrese înregistrate pe „akparti.org.tr”, domeniul principal al AKP, se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

WikiLeaks susţine că va mai publica mai multe sute de mii documente cu privire la structura politică a Turciei, totalul ar urma să se ridice la aproximativ 800.000 de documente şi e-mailuri, notează cotidianul britanic The Independent pe pagina electronică.

Site-ul organizaţiei a fost ţinta unui atac cibernetic de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service), la scurt timp după ce luni a anunţat că urmează să publice documentele.

Într-o postare pe reţelele sociale, organizaţia sugera că autorităţile turce ar fi responsabile pentru declanşarea atacului cibernetic, însă promitea că acestă acţiune nu va împiedica publicarea documentelor, lucru care s-a întâmplat câteva ore mai târziu.

După publicarea documentelor, Consiliul turc de Telecomunicaţii şi Comunicaţii a anunţat că a luat o „măsură administrativă” împotriva site-ului WikiLeaks, fapt ce înseamnă de fapt blocarea accesului la acest site în Turcia, notează agenţia de ştiri Reuters.

Vezi și

Scenariu de război: NATO va desfăşura 300.000 de oameni pe flancul său estic pentru a preveni un atac rusesc din direcţia Belarus şi Kaliningrad

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, …