17 mai: Ziua naţională a Regatului Norvegiei

national_holiday_parade-17th_may-royal_palace_oslo_east_norway_photo_nancy_bundtn-innovation_norway

La 17 mai Regatul Norvegiei sărbătorește Ziua națională, data promulgării Constituției, în 1814.

Având o suprafață de 385.155 kmp, Regatul Norvegiei, este situat în Europa nordică (Peninsula Scandinavă) și se învecinează cu Rusia, Finlanda, Suedia, Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic. Coasta dinspre Oceanul Atlantic de Nord și Marea Barents este brăzdată de fiorduri, o formă de relief pentru care țara este renumită, scrie Agerpres.

Regatul Norvegiei reprezintă un amestec între antic și modern, un tărâm al tradițiilor, reprezentate de bisericile rustice din lemn și dansurile folclorice. Totodată este un tărâm cu cascade, râuri rapide, munți și ghețari maiestuoși, lacuri cristaline, sate de pescari și fiorduri liniștite. Fiecare dintre cele patru mari orașe oferă un farmec aparte — Oslo este capitala și centrul financiar, Bergen este fostul port hanseatic și poarta spre ținutul fiordurilor, Stavanger este un punct central al industriei petroliere, iar Trondheim este un vechi centru al creștinismului și al cercetărilor tehnice. În zonele sălbatice dintre marile centre urbane se află Jostedalsbreen, cel mai mare ghețar din Europa potrivit www.turistik.ro.

Capitala țării, Oslo, este cel mai mare oraș din țară. Oslo are cel mai mare și aglomerat port din țară. Orașul Oslo își are originile în secolul al IX-lea și a fost fondat de regele Harald Hardraade. În 1925, orașul și-a primit înapoi numele de Oslo, după ce fusese denumit Christiania (mai târziu, Kristiania), în onoarea regelui Christian al IV-lea (1588-1648). Oslo este situat în capul fiordului Oslo, fiordul aflându-se în sudul orașului. Pe teritoriul orașului există 40 de insule, cea mai mare fiind Malmoya. Oslo are 343 de lacuri, cel mai mare fiind Maridalsvannet, acesta fiind și sursa cea mai importantă de apă potabilă.

Vezi și

Rona Hartner a încetat din viaţă, răpusă de o boală necruțătoare

Actriţa Rona Hartner a încetat din viaţă joi, la vârsta de 50 de ani. Cu o …