Foto: Twitter / Defence of Ukraine

Peste 20.000 de paraşutişti ruşi încearcă să ocupe oraşul Ceasov Iar

Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk din estul Ucrainei, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului, relatează luni agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Între 20.000 şi 25.000 de soldaţi ruşi încearcă să ia cu asalt Ceasov Iar şi localităţile din împrejurimi”, trupe care fac parte din Regimentul 217 de Paraşutişti şi Divizia 98 Aeropurtată, a declarat televiziunii publice ucrainene purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic Hortiţia al armatei ucrainene, Nazar Voloşin. Acesta a negat că trupele ruse ar fi reuşit să intre în oraş şi a susţinut că situaţia acolo se află „sub control”, deşi este „dificilă” şi poziţiile trupelor ucrainene sunt sub atacul constant al trupelor ruse.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat pe 14 aprilie că armata rusă şi-a fixat ca obiectiv să cucerească Ceasov Iar înainte de 9 mai, când Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste.

Bloggeri militari atât ruşi, cât şi ucraineni au relatat în ultimele zile despre înaintări ale trupelor ruse către Ceasov Iar. Unii dintre aceşti bloggeri afirmă că se dau lupte inclusiv în interiorul oraşului, ceea ce armata ucraineană a dezminţit în mod repetat.

Oraşul Ceasov Iar este situat într-o zonă înaltă, iar ocuparea acestuia le-ar permite trupelor ruse să-şi continue înaintarea spre ultimele oraşe controlate de armata ucraineană în Donbas, respectiv Kostiantînivka, Kramatorsk şi Sloviansk.

De când a capturat în februarie oraşul redută Avdiivka, armata rusă şi-a continuat înaintarea pe frontul din estul Ucrainei, profitând de superioritatea sa în efective şi artilerie.

Tot luni, canalul de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, a anunţat că partea de sud a satului Ocheretine, de asemenea în provincia Doneţk, la circa 20 de kilometri de Avdiivka, a fost ocupat de trupele ruse.

În acest timp, armata rusă a revendicat ocuparea satului Novomikhailivka, situat la circa 30 de kilometri sud-vest de capitala regională Doneţk.

Purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informaţii ucrainean, Andrii Iusov, crede că Rusia se concentrează acum pe capturarea completă a întregului Donbas, regiunea care cuprinde provinciile Doneţk şi Lugansk. Armata rusă atacă acolo pe trei direcţii, la vest de Avdiivka, pe direcţia Kupiansk-Liman şi la vest de Bahmut. În plus, adaugă Andrii Iusov, trupele ruse presează în sud la Robotine, satul recucerit de trupele ucrainene în contraofensiva în general ratată din vara trecută.

Poziţiile armatei ucrainene au fost de la începutul acestui an lovite de mii de bombe ghidate cu planare lansate de avioanele ruse de la distanţe de până la 70 de kilometri de linia frontului, armata rusă profitând astfel de superioritatea sa aeriană şi de criza de rachete antiaeriene a armatei ucrainene.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara săptămâna trecută că trupele ruse trag de zece ori mai multe obuze decât cele ucrainene, în timp ce un general ucrainean a estimat că, pe frontul din estul Ucrainei, armata rusă are o superioritate numerică în efective de şapte până la zece ori faţă de cea ucraineană.

Afluxul reînnoit de arme şi muniţii, după ce noul pachet de ajutor american pentru Ucraina, de 60,84 de miliarde de dolari, a fost votat de Camera Reprezentanţilor a SUA, ar putea creşte şansele Kievului de a preveni o străpungere rusească majoră a frontului de est. Însă trupele ucrainene se confruntă de asemenea cu o criză de efective, în timp ce rămân semne de întrebare asupra solidităţii fortificaţiilor ridicate de-a lungului frontului de circa o mie de kilometri, scrie luni Reuters într-o analiză.

Preşedintele Zelenski a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani şi a promulgat pe 16 aprilie o nouă lege privind mobilizarea, care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia.

Fără a publica date precise, Kievul a sugerat că aproximativ un milion de ucraineni au fost mobilizaţi de la începutul războiului. Însă nu toţi se află în prima linie pe fronturile de est şi sud, plus că Ucraina trebuie să-şi menţină dispozitive şi în alte sectoare pe unde Rusia ar putea ataca, cum este partea de nord, pe unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus la începutul invaziei, dar s-a retras apoi de acolo pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei. De asemenea, pierderile suferite în cei peste doi ani de război şi menţinute în continuare secrete trebuie completate.

Fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, demis în februarie de Zelenski, ceruse recrutarea a încă aproximativ 500.000 de soldaţi. Dar înlocuitorul acestuia, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat apoi că nu este nevoie chiar de atâţia noi soldaţi, fără însă a oferi o estimare.

Însă noii soldaţi vor avea nevoie de luni de instrucţie înainte de a fi desfăşuraţi pe front, timp care poate crea o „fereastră de oportunitate” pentru Rusia să încerce să înainteze. „Mă aştept ca situaţia (trupelor ucrainene) să continue să se deterioreze pe parcursul următoarelor trei luni, dar, dacă mobilizarea decurge conform planului şi ajutorul american este deblocat, atunci ea s-ar putea îmbunătăţi începând din toamnă”, estimează Konrad Muzyka, director al centrului polonez de analiză militară Rochan.

Vezi și

Povestea impresionantă a Cristinei, prima femeie de origine chineză care a devenit jandarm în România

Cristina Tudorache este prima femeie chinezoaică jandarm din România, care are accent de moldoveancă. Tânăra …