Foot: Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP

Întâlnire Putin – Xi Jinping. China doreşte să-şi asume un rol de „mare putere” împreună cu Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi tentativele occidentale de a crea o ‘lume unipolară’, în cadrul unei întrevederi cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Uzbekistan, salutând ‘poziţia echilibrată’ a Beijingului cu privire la Ucraina. La rândul său şeful statului chinez l-a asigurat pe liderul rus că China doreşte să-şi asume un rol de ‘mare putere’ împreună cu Rusia, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

‘Tentativele de a crea o lume unipolară au luat recent o formă absolut urâtă şi sunt total inacceptabile’, a declarat Putin, adresându-i-se lui Xi la Samarkand (Uzbekistan) în cadrul unei întâlniri în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), prima dintre cei doi lideri după lansarea ofensivei ruse în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

‘China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere, a juca un rol de prim-plan şi a injecta stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos’, a afirmat Xi Jinping.

‘Noi apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi cu privire la criza ucraineană’, a afirmat Putin, a cărui ţară este vizată de sancţiuni severe occidentale pentru invadarea Ucrainei.

‘Vă înţelegem întrebările şi îngrijorările. Vă vom explica în detaliu poziţia noastră pe acest subiect’, a adăugat preşedintele rus, fără a oferi alte precizări.

Beijingul nu a sprijinit şi nici nu a criticat invazia rusă, dar şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova pe fondul sancţiunilor occidentale.

China, principalul partener economic al Rusiei, a refuzat încă de la intervenţia rusă din 24 februarie să folosească cuvântul ‘invazie’ pentru a denumi operaţiunea militară lansată de Moscova în Ucraina.

Beijingul nu a condamnat niciodată invazia rusă şi atribuie SUA şi NATO responsabilitatea pentru acest conflict.

Cu trei săptămâni înainte de începerea războiului, preşedintele chinez îl primise pe Vladimir Putin la Beijing, în marja deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022.

Cei doi lideri au proclamat atunci o ‘prietenie fără limite’ între China şi Rusia, semnând mai multe acorduri, în special în domeniul hidrocarburilor.

Cu prilejul actualei întrevederi, Putin a reînnoit sprijinul Moscovei pe tema Taiwanului, unde vizitele unor oficiali americani în ultimele săptămâni au suscitat indignarea Chinei.

‘Condamnăm provocările SUA’, a declarat Putin, subliniind că Moscova îşi menţine adeziunea faţă de principiul ‘unei singure Chine’, recunoscând doar guvernul chinez, şi se opune ‘provocărilor’ SUA în strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters. China consideră Taiwan drept o provincie a sa rebelă şi nu exclude integrarea insulei în teritoriul continental chiar cu forţa.

‘Sunt convins că întâlnirea noastră de astăzi va conferi un impuls suplimentar consolidării parteneriatului strategic între Rusia şi China’, a adăugat Putin.

Întrevederea dintre Xi şi Putin intervine într-un moment în care cele două ţări se confruntă cu puternice tensiuni diplomatice cu SUA.

În acest context, Moscova şi Beijingul şi-au afişat de mai multe ori cooperarea în ultimele săptămâni, de exemplu, participând la exerciţii militare comune.

OCS, concepută ca o contrapondere la influenţa occidentală, grupează China, Rusia, patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan), precum şi India şi Pakistan, căreia i se va alătura şi Iranul.

Relaţiile dintre Beijing şi Moscova au fost tumultoase în perioada Războiului rece, dar cele două s-au apropiat foarte mult în ultimele decenii pentru a contracara influenţa SUA, notează AFP.

Vezi și

Cum arăta în tinerețe Nea Marin de la TV

Cine nu a auzit de Nea Marin? Toată lumea îl ştie pe omul de televiziune …