Criza energetică și războiul din Ucraina, elemente centrale în „Discursul despre starea Uniunii” ţinut de Ursula von der Leyen

Criza energetică şi Ucraina au fost subiectele importante din „Discursul despre starea Uniunii” ţinut miercuri, la Strasbourg, de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene a vorbit în discursul ţinut la Parlamentul European despre criza energetică, relatează Mediafax.

„Anut trecut gazul rusesc însemna 40% din gazul importat de noi, acum este 9%… această piaţă nu mai funcţionează”, a spus Ursula von der Leyen care a adăugat că UE poartă discuţii pentru utilizarea altor surse de alimentare cu gaze.

De asemenea, şefa CE a reiterat măsurile care ar putea fi luate în UE privind plafonarea preţurilor la gaze şi reducerea consumului.

Ursula von der Leyen a vorbit şi despre războiul din estul continentului spunând că UE va continua să ajute Ucraina

„Vom sprijini Ucraina, vom ajuta Ucraina să-şi atingă potenţialul”, a declarat Ursula von der Leyen. Ea a menţionat comerţul cu energie electrică Ucraina – UE şi a vorbit despre introducerea Ucrainei în zona de roaming a Europei

Ursula von der Leyen a mai anunţat că va merge la Kiev pentru a discuta cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre piaţa unică şi modul în care ucrainenii se pot conecta la aceasta.

Olena Zelenska, soţia preşedintelui Volodimir Zelenski, a asistat la discurs, fiind invitata de onoare a preşedintei Comisiei Europene.

Vezi și

USR anunță că va vota pentru ridicarea imunităţii lui Cîţu şi îl va susţine pe Voiculescu pentru europarlamentare

Parlamentarii USR vor vota, săptămâna viitoare, pentru ridicarea imunităţii senatorului Florin Cîţu, aşa cum cere …