Foto: WHO/Nigeria Centre for Disease Control

Variola maimuţei a ajuns în Europa! A fost confirmat un caz la un bărbat venit din vacanţă

Primul caz de variola maimuţei a fost identificat în Italia. Este vorba despre un bărbat revenit din Insulele Canare.

Bărbatul revenit în Italia din vacanţa petrecută în Insulele Canare s-a prezentat la urgenţe, la spitalul Spallanzani din Roma, relatează Mediafax.

„Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuţei a fost identificat rapid prin tehnici moleculare şi secvenţiere genetică din probe de leziuni cutanate”, a informat spitalul, conform ANSA.

Bărbatul este în izolare, în stare generală bună, iar investigaţiile epidemiologice şi depistarea contacţilor sunt în curs de desfăşurare.

Alte două cazuri suspecte sunt investigate de medicii de la spitalul Spallanzani din Roma. Suspecţii nu au, conform spitalului, semne clinice grave.

Spallanzani susţine că virusul se transmite prin picături de salivă şi prin contactul cu răni infectate sau fluide biologice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează evoluţia rapidă a situaţiei, după ce primele cazurile au fost raportate de la începutul lunii mai în Marea Britanie, Spania şi Statele Unite.

OMS nu recomandă nicio restricţie de călătorie sau de schimburile comerciale cu Regatul Unit, pe baza informaţiilor disponibile în acest moment.

Autorităţile sanitare din Massachusetts au confirmat, de asemenea, un caz de variolă la un bărbat care a călătorit recent în Canada.

23 de cazuri suspecte de variola maimuţei au fost analizate la Madrid.

Variola maimuţei este o boală „foarte rară” care se prezintă în general cu „febră, mialgie, limfadenopatie (ganglioni umflaţi) şi o erupţie pe mâini şi pe faţă, asemănătoare cu varicela”.

Starea de sănătate a pacienţilor suspecţi evoluează „favorabil”, deşi trebuie ţinuţi sub observaţie.

În general, spun cei de la Spallanzani, „transmiterea sa se face pe cale respiratorie”, dar, având în vedere caracteristicile celor 23 de cazuri analizate, se bănuieşte că posibila contagiune ar fi putut avea loc prin contact sexual.

Vezi şi

Tot mai multe cazuri de variola maimuţei în Marea Britanie. Contacţii cu risc ridicat sunt sfătuiţi să se izoleze trei săptămâni

Variola maimuţei se răspândeşte în Marea Britanie prin transmitere comunitară, iar noi infecţii sunt acum …

loading...