Nicolas Sarkozy / foto Hepta

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la un an de închisoare. A finanţat ilegal campania electorală din 2012

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat, joi, de finanţare ilegale a campaniei electorale din 2012 și a fost condamnat la un an de închisoare. Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, nu a fost prezent în instanţă în timpul hotărârii, informează Mediafax.

Nicolas Sarkozy a fost acuzat că a cheltuit aproximativ 22,5 milioane de euro, de aproape două ori peste suma legală, pentru campania electorală din 2012. În cadrul campaniei, a pierdut în faţa socialistului Francois Hollande.

Fostul preşedinte a fost acuzat că a ignorat două note de la contabilii săi care avertizau despre problema banilor.

Sentinţa va fi executată sub un regim de supraveghere cu brăţară electornică, ceea ce înseamnă că fostul preşedinte francez nu îşi va petrece următorul an în închisoare.

În primă instanţă, în martie, Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă.

Fostul preşedinte francez poate să facă apel.

De asemenea, în acelaşi proces au fost judecate alte 13 persoane, inclusiv membri ai partidului conservator republican, contabili şi şefi ai grupului de comunicare însărcinat cu organizarea mitingurilor, Bygmalion.

Unii dintre cei acuzaţi au recunoscut faptele ilegale şi au detaliat sistemul de facturi false care vizau acoperirea cheltuielilor excesive.

Bastien Millto, cofondatorul Bygmalion, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi 18 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la uz de fals şi complicitate la finanţarea ilegală a campaniei electorale, potrivit Le Monde.

Directorul de campanie al lui Sarkozy, Jerome Lavrilleux, a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu executare.

Vezi şi

Raport cutremurător al bisericii franceze: Preoții pedofili au făcut 216.000 de victime în ultimii 70 de ani

Dezvăluirea urmează publicării raportului Comisiei privind abuzurile sexuale în Biserica franceză. Raportul vorbeşte despre aproximativ …

loading...