Haiti, în stare de urgență: preşedintele Jovenel Moise a fost asasinat

Preşedintele din Haiti a fost asasinat, în noaptea de marţi spre miercuri, în reşedinţa prezidenţială. Premierul în funcţie al statului Haiti, Claude Joseph, a decretat starea de urgenţă, în contextul unor incidente violente produse după asasinarea de către mercenari străini a preşedintelui Jovenel Moise. Administraţia Joseph Biden a condamnat vehement, miercuri, atacul „oribil”, relatează Mediafax.

Preşedintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat, în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1:00, în reşedinţa prezidenţială, transmite AFP.

Preşedintele haitian a fost împuşcat mortal, după un raid al unei bande înarmate asupra reşedinţei prezidenţiale din capitala Port-au-Prince, a declarat premierul Claude Joseph, într-o conferinţă de presă. El a calificat atacul ca fiind un act „inuman şi barbar”.

De asemenea, prima doamnă a fost rănită în urma atacului şi a fost spitalizată, a mai precizat premierul.

Autorităţile nu au identificat asasinii, însă au precizat că aceştia vorbeau în spaniolă.

Premierul a condamnat „actul inuman şi barbaric” şi a făcut apel la calm, precizând că poliţia şi forţele armate ale ţării ţin sub control situaţia. Acesta a mai precizat că, în acest moment, se află la conducerea ţării, scrie France24.

Armata a fost mobilizată pentru a ajuta poliţia în menţinerea ordinii publice.

Viaţa politică a lui Jovenel Moise

Moise se afla la conducerea Haitiului, cea mai săracă ţară din America, prin decret, după ce alegerile legislative din 2018 au fost amânate în contextul unor dispute, inclusiv asupra duratei propriului său mandat.

Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a preluat funcţia de preşedinte în februarie 2017, după ce predecesorul său, Michel Martelly, a renunţat la conducerea ţării.

Moise a fost acuzat de corupţie şi s-a confruntat deseori cu proteste violente anti-guvernamentale.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, SUA şi Europa au cerut alegeri legislative şi prezidenţiale libere şi transparente care să aibă loc în Haiti până la sfârşitul anului 2021.

Pe lângă această criză politică, răpirile pentru răscumpărare au început să se înmulţească în ultimele luni, în Haiti, ceea ce arată creşterea influenţei bandelor înarmate.

Jovenel Moise tocmai desemnase un nou prim-ministru, Ariel Henry, şi anunţase intenţia de a convoca alegeri anticipate.

Stare de urgență în Haiti

Premierul în funcţie al statului Haiti, Claude Joseph, a decretat starea de urgenţă, în contextul unor incidente violente produse după asasinarea de către mercenari străini a preşedintelui Jovenel Moise.

„Asasinarea preşedintelui este un act barbar. Dragi compatrioţi, păstraţi-vă calmul, întrucât situaţia este sub control”, a declarat premierul Claude Joseph, citat de agenţia Reuters.

În capitala statului Haiti, Port-au-Prince, au fost semnalate focuri de armă în cursul zilei de miercuri, iar premierul Claude Joseph a dispus decretarea stării de urgenţă.

„Sunt aplicate toate măsurile pentru garantarea continuităţii şi protejării naţiunii”, a subliniat Claude Joseph.

Reacţia Casei Albe, după asasinare preşedintelui din Haiti: Avem de-a face cu o tragedie. Este o crimă oribilă

Administraţia Joseph Biden a condamnat vehement, miercuri, atacul „oribil” soldat cu moartea preşedintelui statului Haiti, Jovenel Moise, informează postul MSNBC şi agenţia Associated Press.

„Mesajul adresat poporului din Haiti este că avem de-a face cu o tragedie. Este o crimă oribilă şi ne pare rău pentru pierderea suferită. Suntem alături de poporul haitian şi suntem pregătiţi să oferim orice fel de asistenţă ar solicita”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Vezi și

Raport ONU: Forțele rusești au agresat sexual și torturat copiii ucraineni

Trupele rusești au violat și torturat copii în Ucraina și au executat cu brutalitate un „număr mare” de civili, …