Foto: Hepta

Marea Britanie a refuzat să îl extrădeze în România pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat la Înalta Curte a Regatului Unit apelul la decizia de extrădare în România, relatează Mediafax.

Decizia este definitivă şi spune că Puiu Popoviciu nu a avut parte de o judecată corectă la noi în ţară.

Puiu Popoviciu a fost condamnat în România la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Mai exact, Gabriel „Puiu“ Popoviciu a primit sentinţa, pe 2 august 2017, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, în dosarul „Băneasa“.

În momentul în care justitia din România a dat sentinţa, Puiu Popoviciu era în Marea Britanie şi s-a predat, însotit de avocat, ofiţerilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cauţiune de 200.000 de euro.

Cum au evoluat procesele în România şi Marea Britanie

În prima instanţă, Popoviciu a fost condamnat de judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti – care între timp a ieşit la pensie – la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul privind înstrăinarea frauduloasă a terenului de 220 de hectare din Băneasa, care au aparţinut Universităţii de Agronomie şi pe care se află acum Mall Băneasa, Ikea şi Ambasada SUA.

După sentinţă, Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) l-a cercetat pe judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă pentru modul în care a soluţionat dosarul.

Ulterior, Înalta Curte a confirmat decizia lui Tudoran, însă i-a scăzut pedeapsa lui Popoviciu la 7 ani de închisoare.

În vara lui 2019, o instanţă de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit.

Pe 28 ianuarie 2021, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble. Discuţiile s-au axat pe soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele lui Gabriel Aurel Popoviciu şi Bogdan Alexander Adamescu.

Audierile în apelul lui Popoviciu au început în martie 2021, iar astăzi a venit decizia finală a instanţei supreme din Regatul Unit. Înalta Curte a Regatului Unit a hotărât că judecată din România nu a fost corectă. Preşedintele completului a fost Lord Holroyde, cel care a decis extrădarea lui Alexander Adamescu.

Cronologie – pe scurt

  • Puiu Popoviciu a fost condamnat în primă instanţă la 9 ani de închisoare cu executare de judecătorul Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti.
  • Pe 2 august 2017, ICCJ a confirmat decizia dată în primă instanţă, însă i-a redus pedeapsa la 7 ani de închisoare.
  • Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională, pentru că nu a fost găsit acasă de poliţişti pentru a fi închis.
  • Înainte de pronunţarea deciziei finale, Popoviciu a plecat în Anglia. Acolo a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline pentru a fi eliberat.
  • În vara lui 2019, o instanţă de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit.
  • Pe 28 ianuarie 2021, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble. Discuţiile s-au axat pe soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele lui Gabriel Aurel Popoviciu şi Bogdan Alexander Adamescu.
  • Audierile în cadrul apelului au început în martie 2021, iar acum a venit decizia definitivă a magistraţilor britanici, care au concluzionat că Popoviciu nu a avut parte de un tratament corect în România.

Vezi şi

Cum au scăpat elevii de ore cu teste COVID falsificate

Mai mulţi copii din Liverpool, Marea Britanie, au demonstrat pe TikTok modalitatea prin care îşi …

loading...