Tradiții și superstiții în Noaptea de Înviere. E bine să eviţi certurile

În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștin-ortodocșii sărbătoresc Învierea Lui Iisus Hristos, iar la miezul nopții, merg în biserici, pentru a lua lumină. Noaptea de Înviere aduce bucurie în suflet, împlinire, este o noapte de mare însemnătate pentru creștini. Dar tocmai pentru că este importantă, în popor sunt multe tradiții și superstiții pentru noaptea de Înviere.

Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul, spune tradiția populară.

De asemenea, se spune că cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţă de apoi. Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie.

Lumânarea este poate cel mai important simbol al Învierii. Ea reprezintă biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului.

Tradiţia spune că după slujba, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă. Nu se aruncă, ci este păstrată cu sfinţenie pentru a fi aprinsă la necazuri. Conform credinţei populare, lumânarea de Înviere se aprinde în faţă unei icoane în caz de primejdie sau dificultate, la cutremure şi furtuni.

De ce trebuie să eviţi certurile în noaptea de Înviere

Nu e bine să te cerţi în noaptea de Paşte. Se zice trebuie să primeşti Învierea Domnului cu bucurie şi optimism în suflet. Dacă eşti certat cu cineva ar trebui să faci pace, că să nu te prindă Învierea supărat. Cei care înjură sau blesteamă în această noapte sfântă vor fi urmăriţi de ghinioane.

Când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apă sfinţită. După noaptea Învierii păstreaz-o, căci îţi va aduce noroc. În tradiţie se zice că apa păstrată de la slujba de Paşte capătă proprietăţi vindecătoare. Este bună în caz de boală, deoarece îndepărtează suferinţa.

Vezi şi

Paștele Catolic 2021 / Învăţăturile părintelui Francisc Doboş: Mască doar pe faţă, nu şi pe suflet

Neconvenţional, plin de umor, efervescent, părintele catolic Francisc Doboş împarte bucuria Învierii cu fiecare dintre …

loading...