Foto: GettyImages

Ce simptome au cei care se reinfectează cu Covid-19

Reinfectarea cu Covid-19 poate apărea cu simptome mai puternice, potrivit unui studiu. Cercetarea aparţine Fundaţiei Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din Brazilia şi America Latină. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au urmărit săptămânal un grup de 30 de persoane de la începutul lunii martie 2020, când a început pandemia în Brazilia, şi până la sfârşitul anului, relatează Mediafax.

Reinfectarea cu Covid-19 poate apărea cu simptome mai puternice, potrivit unui studiu publicat miercuri de Fundaţia Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din Brazilia şi America Latină.

Potrivit studiului, care va fi publicat în luna mai în revista Emerging Infectious Desease (EID), persoanele care au fost infectate cu virusul şi care nu au necesitat spitalizare, nu ar fi produs un răspuns imun, crescând astfel şansele de reinfectare, chiar şi cu aceeaşi variantă contractată iniţial. Acest lucru se produce deoarece „pacientul nu şi-a creat o memorie imunitară,”. notează EFE.

În situaţia reinfectării cu a doua variantă, acest lucru se întâmplă deoarece ea ar scăpa vigilenţei sistemului imunitar şi nu ar fi recunoscută de memoria generată anterior, fiind relativ diferită.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au urmărit săptămânal un grup de 30 de persoane de la începutul lunii martie 2020, când a început pandemia în Brazilia, şi până la sfârşitul anului. Dintre acestea, patru au contractat Sars-CoV-2 iar unele au fost reinfectate de aceeaşi variantă.

În toate cele patru cazuri, la prima infectare au avut simptome uşoare, în timp ce la a doua infectare, simptomele au fost mai frecvente şi mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

„Aceşti oameni nu aveau cu adevărat imunitate detectabilă decât după a doua infectare. Acest lucru ne face să credem că pentru o parte a populaţiei care a avut boala cu simptome uşoare, nu este suficientă doar o singură expunere la virus, ci mai mult de una,” a explicat Thiago Moreno, cercetător la Centrul Fiocruz pentru Dezvoltare Tehnologică în Sănătate şi coordonator al studiului.

Acesta nu a eliminat posibilitatea chiar şi a unei a treia contagieri, deşi până acum a fost studiată posibilitatea contagierii de două ori cu SARS-CoV-2.

„Nu ştim cât durează imunitatea post-Covid. O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare sau chiar să contracteze o altă variantă”, a spus Thiago Moreno.

Cercetători de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (UFRJ), Institutul de Educaţie şi Cercetare D’Or (Idor) şi compania chineză MGI Tech au participat, de asemenea, la studiu.

Vezi şi

România va prelungi starea de alertă cu 30 de zile. Ce măsuri noi anunţă autoritățile

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat hotărârea prin care propune prelungirea stării de …

loading...